Društvo

GRIP HARA: Registrovan drugi slučaj smrti od virusa influence

U Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje tokom protekle sedmice pristigla je jedna prijava smrti od gripa. U pitanju je osoba muškog pola, starosti 54 godine, koja je imala hronična oboljenja i nije bila vakcinisana protiv sezonskog gripa. To je druga prijava smrti od gripa u ovoj sezoni nadzora, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje dostavljenom Portalu Analitika .
GRIP HARA: Registrovan drugi slučaj smrti od virusa influence
Portal AnalitikaIzvor

U Evropskom regionu dominira virus sezonskog gripa tip A, podtip H3, dok se mnogo rjeđe registruje podtip AH1 kao i tip B. U toku 49. nadzorne sedmice aktivnost virusa gripa (influence) u Evropskom regionu je i dalje bila niska, ali u porastu širom regiona.

“Uvidom u elektronsku bazu podataka o prijavljivanju zaraznih bolesti, u Crnoj Gori je u toku 50. nadzorne sedmice (od 12.12. - 18.12.2016. godine) prijavljeno 712 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju 115/100 000 stanovnika”, kaže se u saopštenju.

U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje u prethodnoj sedmici laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa gripa kod 32 osobe (kod svih je izolovan virus gripa tipa A). Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa u ovoj sezoni je 53.

U cirkulaciji je dokazan tip virusa gripa A/H3. Zdravstvenim ustanovama je preporučena restrikcija posjeta hospitalizovanim pacijentima. Podsjećamo da je najučinkovitija preventivna mjera protiv sezonskog gripa vakcinacija, te pozivamo sve osobe koje spadaju u grupe kojima se vakcinacija preporučuje da se vakcinišu.

Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i sada, kada virus cirkuliše u populaciji, uz napomenu da se imunitet razvija dvije do tri sedmice nakon aplikacije vakcine.

“Opšte preventivne mjere su: rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjеgаvаnjе blisкih kоntаkаtа sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruku i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа, јеr sе virus na taj način unosi u organizam”, kažu u Institutu.

 

Portal Analitika