NATO

Holandija sjutra ratifikuje Protokol

Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u danas je na dnevnom redu holandskog parlamenta, dok je glasanje poslanika o ovom pitanju planirano za sjutra, saznaje Pobjeda.
Holandija sjutra ratifikuje Protokol
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Za raspravu o Pristupnom protokolu prijavilo se šest holandskih poslanika - navodi se na sajtu parlamenta.

Holandija će biti dvadeseta država članica Alijanse koja će ratifikovati Protokol o pristupanju NATO-u. Prethodno je Pristupni protokol ratifikovalo 19 članica Alijanse – Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Rumunija, Albanija, Estonija, Letonija, Velika Britanija, Turska, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Češka, Njemačka, Belgija, Luksemburg i Danska.

Pobjeda je ranije objavila da je u svim zemljama članicama NATO pokrenuto pitanje ratifikacije Pristupnog protokola Crne Gore, ali da završetak procesa zavisi od procedura u pojedinačnim parlamentima.

Kada je riječ o najmoćnijoj svjetskoj sili, SAD, pitanje ratifikacije Pristupnog protokola trebalo bi da bude na dnevnom redu Senata u januaru.

Podsjećamo da je Spoljnopolitički odbor Senata SAD usvojio rezoluciju kojom se daje pristanak za ratifikaciju Protokola, međutim senatori se nijesu izjasnili o ovom pitanju na posljednjoj sjednici ovog saziva Kongresa.

Pobjeda

Portal Analitika