Društvo

Dva protesta na Skadarskom jezeru zbog budućeg turističkog kompleksa

Fondacija za ekološku državu organizovala je danas tročasovno krstarenje Skadarskim jezerom tokom koje su, uz predstavnike drugih NVO i opozicione poslanike, iskazali nezadovoljstvo zbog gradnje kompleksa „Porto Skadar Lejk“ (Porto Skadar Lake).
Dva protesta na Skadarskom jezeru zbog budućeg turističkog kompleksa
Portal AnalitikaIzvor

Njihova namjera bila je da opomenu nadležne da preduzmu mjere kako bi se sačuvao Nacionalni park Skadarsko jezero.

Sa druge strane, pojedini mještani i predstavnik „Porto Skadar Lake“-a, smatraju da se ni na koji način ne ugrožava prirodna sredina, te da izgradnjom samo mogu unaprijediti potencijal tog mjesta.

Sa jasnom porukom - gradnju je neophodno spriječiti, jer će donijeti više štete nego koristi - nezadovoljni građani u dva broda uputili su se od Virpazara ka mjestu gdje je u toku priprema za izgradnju luksuznog kompleksa.

Inicijativu za sprječavanje gradnje pokrenuo je naučnik Dragan Hajduković iz Fondacije za ekološku državu. Njegovu inicijativu potpisom je podržalo 39 opozicionih poslanika, a očekuju se i potpisi predstavnika manjinskih partija. 

Iz „Porto Skadar Lake“-a kažu da su studije koje su sproveli pokazale kako se gradnjom ne ugrožava prirodna sredina.

Uz to, mještani su saglasni sa predstavnikom stavovima predstavnika investitora, te smatraju kako će taj kompleks donijeti ekonomski boljitak njihovim porodicama, a naročito djeci.

Okupljeni na protestu protiv gradnje od nadležnih očekuju da prvog januara zaustave gradnju na devet mjeseci, dok projekat ne preispitaju uz pomoć stručnjaka iz Evropske unije.

Izvor i foto: Portal RTCG

Portal Analitika