Društvo

Savjet RTCG: Novi konkurs za generalnog direktora u januaru

Konkurs za generalnog direktora Radio televizije Crne Gore biće raspisan sredinom januara, odlučeno je na sjednici Savjeta Javnog servisa, uz konstataciju da se „što prije mora izaći iz v.d. stanja“.
Savjet RTCG: Novi konkurs za generalnog direktora u januaru
Portal AnalitikaIzvor

Na današnjoj sjednici jednoglasno su usvojeni i programsko-produkcioni planovi radija, portala i televizije, kao i rebalans finansijskog plana za godinu na izmaku.

- Ujanuaru svakako treba raspisati konkurs za generalnog direktora. To je zaključak Savjeta, da bi se nakon izbora generalnog direktora izvršili izbori po svim nivoima i da jednostavno to v.d. stanje se okonča - kazao je predsjednik Savjeta Vladimir Pavićević.

- Ova kuća zadnje vrijeme dobija previše negativnog publiciteta u javnosti i treba pod hitno početi sa saniranjem posljedica koje su nastale - smatra član Savjeta Mimo Drašković.

Igor Tomić misli da je interes RTCG  Savjeta da se v.d. stanje što brže prevaziđe.

- Kuća jeste u v.d. stanju, ali nije nikakvo vanredno stanje u našoj kući. Sve teče redovno. Mislim da mi, ljudi iz kuće koji smo ovdje radili decenijama, prosto ne možemo nauditi imidžu kuće. Ako ne možemo doprinijeti, ne možemo ni da vratimo unazad - smatra v.d. direktorice RTCG Andrijana Kadija.

Članovi Savjeta jednoglasno su usvojili i programsko produkcione planove za 2017, radija, portala i televizije. Tim koji je radio na produkciono-programskom planu televizije članovima je predočio da su se potrudili da u narednoj godini Javni servis bude servis svih građana, u čijem fokusu će biti mnoštvo novih emisija.

- Plan je prilično ambiciozan, posebno u dijelu informative. Pokušali smo, ipak, da nađemo pravu mjeru, iako smo znali da produkcija može teško da izađe svim našim zahtjevima u susret, ali mi se čini da smo to nekako ukomponovali - kazao je v.d. urednika Prvog programa Aleksandar Mirković.

- U narednom periodu, možda naredne godine, treba jačati dopisničku mrežu u državi. Neophodno je otvoriti dopisništvo u Ulcinju, Budvi, Nikšiću i Rožajama. Mislim da je neophodno otvoriti privremeno dopisnštvo u Briselu, zbog događaja koji se odnose na integracije - rekao je v.d. direktora Televizije Božidar Šundić.

Raznolikost su pozdravili i članovi Savjeta.

- Sa zadovoljstvom sam čitao ovaj programski plan, jer on nudi mnoštvo novih emisija koje će, nadam se, zadovoljiti mnoge ciljne grupe - kazao je Perko Vukotić.

- Mislim da bi dobro bilo, ako se može, da se nezavisna proizvodnja poveća - smatra Ivan Mitrović.

- Pozdravljam što se planom vraća emisija Mehanizam, što je bio i moj predlog uređivačkom timu. Pozdravljam i uvođenje kviza, što je takođe bila moja sugestija - dodao je član Savjeta Milan Radović.

- Komentarisaću status članova savjeta kada je u pitanju uređivačka politika, jer iz mog dosadašnjeg iskustva smatram da se time nismo bavili. Mi smo bili u proteklih mjesec i te kako svjesni određenih foto montaža i manipulacija. Jer da je bilo šta od toga tačno, a ne istrgnuto iz konteksta, mi bi odavno odgovarali - kazao je Nikola Vukčević.

Članovi Savjeta diskutovali su i predlog promjene statuta RTCG, ali je glasanje odgođeno, dok se ne dobije mišljenje Zakonodavnog odbora i Ministarstva kulture.

Portal Analitika