Abiznis

Marković ne očekuje talas poskupljenja, vladine mjere optimalne

Premijer Duško Marković izjavio je da ne očekuje talas poskuljenja nakon odluke Vlade da se povećaju akcize na gorivo za devet centi po litru.
Marković ne očekuje talas poskupljenja, vladine mjere optimalne
Portal AnalitikaIzvor

„Ne očekujem povećanje, jer za to nema realnog osnova. Ako se rast cijena ipak desi Vlada ima mehanizme da reaguje i zaštiti najgroženije kategorije stanovništva“, kazao je Marković.

On je saopštio da je već nekoliko prethodnih godina cijena derivata nafte u kontinuitetu padala, čak i do 40 odsto.

„Nijesmo imali slučajeva da su smanjene cijene osnovnih prehrambenih proizvoda ili usluga u privredi. Privreda je akumulirala tu dobit zbog ovako povoljne cijene naftnih derivata“, zaključio je Marković.

On je, komentarišući to što je Vlada odlučila da javnim funkcionerima smanji zarade osam odsto, a naknade majkama sa troje i više djece oko 20 odsto, saopštio da jeizvršna vlast našla pravu odnosno optimalnu mjeru.

„U ovakvoj situaciji nije bilo moguće naći najbolju ili mjeru kojom bi bili svi zadovoljni. Mi nijesmo ugrozili zarade u obrazovanju, zdravstvu, ni u javnoj administraciji, osim javnim funkcionerima. Mi nijesmo ovim mjerama doveli u pitanje standard najvećeg broja stanovništva, posebno sagledavajući kontekst smanjenja naknada za majke sa troje djece“, rekao je Marković.

Dodao je da će funkcionerima zarade biti smanjenje od 64 do više od 200 EUR, zavisno od staža.

“Da ovo nijesmo uradili pitanje je da li bi mogli isplaćivati penzije i zarade za zaposlene u obrazovanju i zdravstvu i ostale socijalne naknade. Vjerujem da će ove naše odluke dati rezultat“, rekao je Marković.

 

Portal Analitika