Društvo

Ministar Nurković prisustvovao otvaranju tunela Eurasia u Istanbulu

Na poziv ministra saobraćaja, pomorstva i komunikacija Republike Turske Ahmeta Arslana, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković prisustvovao je danas svečanoj ceremoniji otvaranja tunela „Eurasia“. Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, kao i premijer Binali Jildirim, bivši ministar saobraćaja Turske.
Ministar Nurković prisustvovao otvaranju tunela Eurasia u Istanbulu
Portal AnalitikaIzvor

Kao što je poznato, Turska je u posljednjoj deceniji ubrzala rad na najimpozantnijim infrastrukturnim projektima u svim oblastima, a naročito u oblasti saobraćaja. Među pomenutim ključnim infrastrukturnim projektima su i mostovi „Osman Gazi“ i „Sultan Selim“ koji i nekoliko mjeseci nakon održanih ceremonija otvaranja još uvijek plijene pažnjom.

Nakon završetka radova na pomenutom projektu, podvodni tunel „Eurasia“, koji se sastoji od dva sprata duga po 14.6 km, spajaće azijsku i evropsku stranu Istanbula. Riječ je o tunelu izgrađenom na najvećoj dubini u svijetu a njegova izgradnja koštala je oko 1,3 milijarde američkih dolara.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je do sada ostvarilo značajne komunikacije sa turskim kolegama, a rezultat toga je potpisivanje Sporazuma o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta kao i bilateralnog Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između dvije Vlade.

U želji da razvijaju i jačaju prijateljske odnose, naročito u oblasti ekonomske saradnje i trgovine, a sa ciljem da doprinesu napredovanju ekonomske saradnje između dviju zemalja i povećaju obim međusobne trgovinske razmjene, Crna Gora i Republika Turska potpisale su još 2008. godine Sporazum o slobodnoj trgovini.

Osim prisustvovanja samoj ceremoniji otvaranja ovog impozantnog infrastrukturnog projekta, posjeta crnogorske delegacije Turskoj ima za cilj i održavanje bilateralnih sastanaka značajnih za resor saobraćaja i pomorstva. 

Održan je bilateralni susret sa vlasnicima kompanije Global Ports Holding, koja je nakon kupoprodaje akcija Kontejnerskih terminala i generalnih tereta AD Bar, postala i njen većinski vlasnik. Imajući u vidu značaj koji ovaj nekadašnji dio Luke Bar AD ima po privredu naše države, cijenimo izuzetno važnim i održavanje ovog sastanka, koji bi bio prilika za unapređenje poslovne saradnje i analizu rezultata rada ove kompanije u Crnoj Gori. Sastanak je bio prilika da menadžment Global Portsa upozna ministra Nurkovića sa poslovanjem kompanije, kao i da se sumiraju rezultati investicionog programa koji se, po njihovim analizama, odvija u skladu sa obavezama preuzetima Ugovorom.

Portal Analitika