Društvo

Ustanovama visokog obrazovanja 314 hiljada eura (VIDEO)

Ministarstvo prosvjete potpisalo je danas ugovore o dodjeli sedam grantova ustanovama visokog obrazovanja čija je ukupna vrijednost 314 hiljada eura.
Ustanovama visokog obrazovanja 314 hiljada eura (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Ministar prosvjete Damir Šehović naveo je da je riječ o drugoj fazi projekta “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost” koji se relizuje u saradnji sa Svjetskom bankom, čija je ukupna vrijednost projekta 700 hiljada eura.

On je podsjetio da je prva faza završena u aprilu kada su potpisani slični ugovori i dodijeljeno oko 400 hiljada eura.

“Cilj projekta je da finansijski pomogne naš sistem visokog obrazovanja i na taj način doprinese unapređenju kvaliteta rada i naučno-istraživačkog rada”, saopštio je Šehović na svečanosti povodom potpisivanja ugovora.

On je poručio da je Crnoj Gori potreban sistem obrazovanja koji će više nego do sada biti u funkciji ekonomskog i ukupnog društvenog razvoja Crne Gore.

“Unapređenje modela studiranja, promjena modela finansiranja Univerziteta Crne Gore (UCG) koja će se u budućnosti zasnivati na ugovornom odnosu sa državom i stavljanje više akcenta na naučno istraživački rad i izučavanje stranih jezika samo su neki od koraka koje nas u narednom periodu očekuju”, najavio je Šehović.

Rektorka UCG, Radmila Vojvodić, ocijenila je da ovaj projekat ima izuzetnu svrsishodnost.

“UCG je najuspješniji korisnik ovog fonda, zahvaljujući izuzetnim timovima i njihovim liderima", ocijenila je Vojvodić.

Ona je objasnila da će ovog puta uložiti u unapređenje na polju inžinjerskih programa na Metalurško tehnološkom fakultetu, kao i mreže internacionalizacije u Centru za međunarodnu saradnju, Karijernom centru UCG-a i Centru za informacioni sistem.

Rektor Univerziteta Donja Gorica (UDG) Veselin Vukotić, izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora kojim će se doprinijeti daljem unapređenju njihovih laboratorija za bezbjednost hrane i istraživačkog rada na doktorskim studijama na UDG-u.

“Laboratorija koju smo danas dobili će, zajedno sa laboratorijama koje već imamo, doprinijeti daljem unapređivanju istraživačkog rada na UDG-u”, saopštio je Vukotić.

Prema njegovim riječima, UDG je jedini privatni Univerzitet, ne samo u regionu, koji razvija ne samo humanističke i društvene nauke, već i prirodne i tehničke nauke.

“To nije nimalo lako, jer mi nemamo nikakve prihode od države, niti nam trebaju, niti ih tražimo”, kazao je Vukotić.

Prorektor za nastavu i međunarodnu saradnju Univerziteta Mediteran Janko Radulović, ukazao je da je Mediteran prvi privatni Univerzitet u Crnoj Gori.

“A privatno obrazovanje nije kod nas imalo neku dugu tradiciju tako da smo mi imali mnogo problema u stabiliziovanju mnogih naših aktivnosti”, saopštio je Radulović.

On je poručio da se nada da će nastavni planovi i programi njihovog Fakulteta za vizuelne umjetnosti putem ovog projekta dobiti specijalnu podršku.

Goran Drinčić sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, naveo im je da im je značajan ovaj projekat s obzirom na to da su mlad Fakultet.

“Projekat podrazumijeva modernizaciju naše biblioteke, s tim što ćemo se potruditi da ona ne bude samo na korist našim studentima, već i široj zajednici”, saopštio je Drinčić.

 

Izvor: Mina

Foto: gov.me

Portal Analitika