Abiznis

Kolašin pod posebnom pažnjom kontrole gazdovanja šumskim resursima

Predstavnici međuresorske operativne radne grupe formirane sa ciljem da sprovede aktivnosti na ispitivanju legalnosti prometa drvnih sortimenata u Crnoj Gori boravili su danas u Kolašinu.
Kolašin pod posebnom pažnjom kontrole gazdovanja šumskim resursima
Portal AnalitikaIzvor

Aktivnosti na terenu radne grupe sastavljene od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, inspekcijskih, carinskih i poreskih organa, kao i policije započele su prošle sedmice akcijom na Božaju. Tom prilikom, na graničnom prelazu pregledana je dokumentacija koja prati izvoz i sagledana sljedljivost drvnih sortimenata. Kako je planirano, dalje aktivnosti kontrole realizovaće se po dubini lanca prometa, sve do eksploatacije u šumi, a s ciljem da se pronađu i eliminišu mogućnosti zloupotrebe i nelegalnog prometa.  

U nastavku aktivnosti, danas je u Kolašinu, u prostorijama Područne jedinice Uprave za šume, održan sastanak radne grupe, kome su prisustvovali predstavnici Ministarstva, Uprave za šume, Poreske uprave, Uprave carina, šumarske i tržišne inspekcije.

foto-4Kontrolisana su postupanja područne jedinice Kolašin prilikom doznake stabala za sječu i izdavanja odobrenja za sječu u privatnim šumama, kao i prijema i otpreme drvnih sortimenata koji se pojavljuju u prometu. Nakon uvida u dokumentaciju, predstavnici radne grupe kontrolu su obavili i na terenu, direktnim uvidom u stanje na šumskom prostoru gdje je izvršena sječa.

Konstatovano je da je sa područja opštine Kolašin u toku 2016. godine izvezeno blizu 24.000 m3 tehničkog i ogrijevnog drveta, kao i da se podaci nadležnih institucija razlikuju. Starješine organa će preduzeti mjere interne kontrole sa ciljem da se ispita da li ima zloupotreba u dijelu izdavanja uvjerenja o porijeklu drvnih sortimenata.

Predstavnici radne operativne grupe, u okviru svojih institucija, ispitaće zakonitost sprovedenih postupaka i napraviti zajednički izvještaj. Na osnovu dostavljenih informacija i zaključaka radne grupe nastaviće se preduzimanje mjera za sprečavanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu. U tom cilju, radna grupa, kako je ranije najavljeno, nastaviće sa aktivnostima i na drugim punktovima, od graničnih do mjesta otpremanja drvnih sortimenata i sječe u šumi.

Portal Analitika