Zanimljivosti

Evo zašto nije dobro da preskačete obroke

Iako ne uspijevamo uvijek da pronađemo dovoljno vremena da sjednemo i pojedemo zdrav, uravnotežen obrok, jako je važno da pojedemo bar nešto.
Evo zašto nije dobro da preskačete obroke
Portal AnalitikaIzvor

Preskakanje obroka ima mnogo više dejstava nego što ste, možda, mislili. U nastavku donosimo 3 najčešće posljedice neredovitih obroka. 

Velika šansa za kasnijim prejedanjem 

Propustili ste obrok? Kada, napokon, pronađete vremena za objedovanje vjerovatno ćete pojesti više nego inače, jer ste jako gladni i pokušavate da nadoknadite hranu koju ste propustili. To, u mnogo slučajeva, znači pretrpavanje “fast foodom” koji nikako nije najbolji izbor ako brinete o svom zdravlju. Na kraju, preskakanje jednog obroka dnevno rezultuje unošenjem više kalorija nego što nam je potrebno. 

Pad energije i šećera u krvi 

Vašem tijelu treba dovoljno šećera koji će se, kasnije, pretvoriti u energiju. To, naravno, ne znači da svaki dan treba da navalite na kolače, ali potrebno je održavati stabilan nivo šećera u krvi. Na primjer, svježe voće idealan je izvor prirodnog šećera. Ako propustite obrok rizikujete pad nivoa energije što podrazumijeva i nedovoljno tjelesne aktivnosti (zbog umora). S druge strane, zbog niskog šećera u krvi možete biti umorni i razdražljivi, a možda ćete i teže pamtiti stvari. 

Povećan rizik od raznih oboljenja 

Studija sa univerziteta Harvard otkrila je kako su ljudi koji preskaču doručak skloniji srčanim oboljenjima. Vašem tijelu potrebna je prava kombinacija hranljivih stvari kako bi proizvelo važne lipide i hormone, a nedovoljan unos hrane u organizam između ostalog povećava i krvni pritisak. Kada su obroci u pitanju trebalo bi da se držite rasporeda kako bi vaše tijelo znalo kada hrana dolazi. Ako nemate vremena za cjeloviti obrok pokušajte pojesti barem nešto kako biste mogli normalno da funkcionišete cio dan.

Portal Analitika