Svijet

Njemačka: Napadač preko Balkana stigao u Berlin

Njemački list “Die Welt“ objavio je ime i podatke osumnjičenog vozača kamiona koji je uletio u štandove na Božićnom vašaru u Berlinu i usmrtio 12 osoba.
Njemačka: Napadač preko Balkana stigao u Berlin
Portal AnalitikaIzvor

Kako je prenio BBC, radi se od dvadesetrogodišnjem Pakistancu Navedu B. On je, kako se navodi, rođen 1. januara 1993.

U Njemačkoj je sve izvjesnije da je incident na Božićnom vašaru u Berlinu, u kojem je život izgubilo 12 osoba, teroristički napad.

Napadač je najvjerovatnije kao izbjeglica, preko balkanske rute, dospio u Njemačku.

Policija je, tokom čitave noći saslušavala jednu osobu osumnjičenu za ovaj napad, a prema njemačkim medijima, dobijena su saznanja da se radi o terorističkom napadu.

Policija je saopštila da se radi o namjernom upravljanju kamiona u masu ljudi na Božićni vašar, kao i da je moguće da se radi o terorističkom napadu, što je izbjegavano do rano jutros, pošto se sinoć još govorilo da je moguće da se radi i o nesreći.

Prema pisanju njemačkog dnevnika "Velt" bezbjednosne vlasti imale su već danima informacije da bi moglo doći do terorističkog napada, i čak sa navedenim ciljem - jedan Božićni vašar u Berlinu.

Kada je riječ o osumnjičenom mediji prenose da je on u Njemačku došao preko balkanske rute, i da je živio u izbjegličkom centru u Berlinu.

U Njemačku je, kako tvrde mediji lice porijeklom iz Pakistana, ušlo iz Austrije, preko prelaza Pasau.

Inače policija, prema pisanju "Velta" zahvaljuje jednom svjedoku hvatanje osumnjičenog napadača.

Jedan muškarac je, poslije napada, kada je vozač pobjegao sa mjesta zločina, trčao za njim.

Za vrijeme praćenja osumnjičenog on je držao mobilni telefon i informisao policiju o kretanju.

Na mjestu suvozača u kamionu bio je jedan Poljak, koji je pronađen mrtav.

Mediji navode da bi se moglo raditi o osobi koja je radila za poljsku firmu, a sa kojom je kompanija izgubila kontakt juče poslije podne.

Policija polazi od toga da je kamion ukraden još u Poljskoj, a pojedini mediji su prenijeli da je vozač, Poljak, koji je pronađen na mjestu suvozača, ubijen hicima iz pištolja, a ne, kako je ranije javljano od posljedica udesa.

Zbog toga se pretpostavlja da je napadač najprije ubio vozača i onda oteo kamion kojim je počinio teroristički napad.

Istraga u Poljskoj o krađi kamiona i ubistvu vozača

Poljsko tužilaštvo u Šćećinu pokrenulo je istragu o ubistvu vozača špediterske firme i kradji njihovog kamiona sa šleperom koji je u Berlinu uletio u božićni vašar.

Foto: EPA/Britta Pedersen

Poljsko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je danas zvanično da je upravo Poljak iz Grifina na zapadu Poljske, žrtva nađena u kamionu kada je iz njega pobjegao napadač koji se poslije napada zaustavio među štandove.

Poljsku istragu o krađi kamiona i ubistvu vozača, pošto je prema izvještajima poljskih medija pronađen na mjestu suvozača sa povredama od noža, i da li je teroristički napad unaprijed planiran, nadzire Generalno poljsko tužilaštvo, javlja danas poljska državna televizija TVP.info.

Da njegov vozač nije izveo teroristički napad na božićni vašar u Berlinu, niti da je mogao da pokosi ljude u pijanom stanju, te da vjeruje da je kamion ukraden saopštio je još sinoć vlasnik špedicije i kamiona Arijel Žuravski.

Kamion je prevozio 25 tona čeličnih konstrukcija iz Torina u Italiji u Berlin i vozač je u podne parkirao kamion ispred preduzeća u kojem je trebalo da istovari robu, međutim, istovar je odložen za utorak.

Žuravski je sa 37-godišnjim šoferom koji je u preduzeću radio skoro 15 godina i njegov je rođak, razgovarao posljednji put u ponedjeljak u podne, a supruga šofera ga je posljednji put našla oko 16.00 časova a od tada njegov telefon ćuti.

"Dajem glavu za njega, to je moj rođak, znamo se od djetinjstva. Bojim se da mu nešto nisu učinili", kazao je sinoć Žuravski.

Novinari poljskog portala money.pl uz pomoć radnika špedicije Žuravskog provjerili su noćas GPS kamiona i pokazalo se da je posle 17.00 sati, kada je vozač morao da se odmara a kamion da ostane parkiran, neko pokušavao više puta da pokrene motor i da je kamion pola sata pred napad izašao sa parkinga.

Beta/b92/rtcg.me

Portal Analitika