Abiznis

CRBC betonirao četiri stope mosta Moračica

Na najzahtjevnijem objektu prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, mostu Moračica, betonirane su četiri, od ukupno pet stopa, pišu Dnevne novine.
CRBC betonirao četiri stope mosta Moračica
Portal AnalitikaIzvor

Radnici sada rade na stubovima, a izbetoniran je prvi segment stuba P3. Most Moračica je dugačak 960 metara, a najveća visina stuba će iznositi 161 metar.

Tokom decembra na ovom objektu prioritetne dionice biće završeno sa svim iskopima. Na sekciji 1, u neposrednoj blizini mosta Moračica, uskoro će početi i radovi na tunelu Mrke, za koji je nedavno dobijena građevinska dozvola.

Pored mosta Moračica, kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) sa podizvođači-ma aktivno radi i na probijanju tunela Vjeternik, Jabuški krš, Kosman, a uskoro se očekuje i građevinska dozvola za tunele Klopot i Vilac.

Grejs period šest godina

Izgradnja prve dionice auto-puta će koštati 809,6 miliona eura. Od tog iznosa, 85 odsto tj. 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto ili 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore.

Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva posto.

Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije.

DN

Portal Analitika