Politika

DIO OPOZICIJE: Ne žele Vladu u sjenci, samo ponavljanje izbora

Zajednička platforma opozicionih stanaka koja bi trebalo da bude upućena premijeru Dušku Markoviću, a kojom se zahtijeva raspisivanje novih izbora, sve je manje izvjesna. Razlog za to je, kako DN saznaju, činjenica da građanska opozicija može da sarađuje sa DF samo u oblastima koje se tiču održavanja izbora, dok je svaki drugi vid saradnje sa DF za opoziciju neprihvatljiv.
DIO OPOZICIJE: Ne žele Vladu u sjenci, samo ponavljanje izbora
Portal AnalitikaIzvor

Izvor DN iz redova građanske opozicije kaže da je su za njih prihvatljive sve inicijative koje dolaze od opozicije, ali koje se odnose na ono što je od zajedničkog interesa, a to je da se izdejstvuju novi izbori i stvore uslovi za njihovo održavanje.

“Sve je to za nas prihvatljivo i to je oblast u kojoj možemo da sarađujemo. Sve ostalo sa DF je za nas neprihvatljivo”, rekao je izvor DN.

“Može da postoji koordinacija kad su u pitanju izbori, bojkot. Sve ostalo Vlade u sjenci, parlamenti iz sjenke priča je koja nije realna i tu nema jedinstva. Ne možemo mi koji se potpuno razlikujemo od DF po mnogim pitanjima praviti nikakve vlade, parlamente sa DF. Ne treba da gubimo vrijeme na to, nego zajedničkim snagama da se izborimo za ova urgentna pitanja kao što su novi izbori i uslovi za izbore”, kazao je taj izvor.

Dodaje da je za URA svaki drugi vid saradnje sa DF nemoguć.

“Nemamo zajedničkih, ni dodirnih tačaka. Oni su protiv evroatlantskih integracija, mi smo za EU i NATO, mi smo za regionalnu stabilnost, oni su za vraćanje odluka o Kosovu, za saradnju sa Rusijom i slično. Zbog toga ne možemo i ne želimo bliži stav sa ovim subjektima, za nas je prihvatljiva platforma koja se bavi ovim navedenim pitanjima”, kazao je sagovornik DN.

On dodaje da za saradnju ne treba nikakva specijalna platforma.

“Mi nećemo u koaliciju sad DF niti ćemo se udruživati sa njima, već je naš cilj da se dogovorimo o ovim pitanjima”, zaključuje sagovornik.

Podsjećamo, u platformi koju je predsjedništvo Fronta ponudilo Demokratama, Socijaldemokratskoj partiji i koaliciji “Ključ” traži se da opozicione partije nastupe sa zajedničkim kandidatom na predsjedničkim izborima 2018. godine, ali i da imaju zajedničkog kandidata za gradonačelnika Nikšića na izborima naredne godine. Demokratska Crna Gora je za sada jedina zvanično podržala platformu, navodeći da ona ima smisla samo ako je prihvate svi opozicioni subjekti.

Predsjedništvo DF-a pozvalo je ostatak opozicije da nastave bojkot Skupštine Crne Gore, ali i da formiraju opozicionu Vladu i parlament. Prema tom predlogu, 39 opozicionih poslanika formirali bi parlament koji bi zasijedao upore-do sa Skupštinom i nudio svoje predloge zakona. U platformi se navodi da bi takav potez ujedinio opoziciju i predstavio građanima pouzdanu alternativu vladi Duška Markovića. Platformom Fronta je predviđeno da opoziciona vlada ima kabinet od osam članova, koji bi činili predsjednici stranaka. On bi, kako se navodi, služio kao izvršno tijelo, utvrđivao alternativnu politiku, a odluke bi se donosile prostom većinom.

Sa druge strane, građanska opozicija očekuje da se predsjedništvo Fronta naredne nedjelje izjasni o njihovoj platformi kojom se traži ponavljanje izbora do 2018. godine. Predsjedništvo Fronta nedavno je najavilo da će se o platformi izjasniti u narednih nekoliko dana.

U platformi građanskih partija, koja bi nakon podrške Fronta bila ponuđena Marko-viću, navodi se da će bojkot biti prekinut tek nakon što DPS odredi datum ponovljenih izbora. Zahtijeva se i pokretanje parlamentarne istrage navoda o pokušaju državnog udara na dan izbora, podsjećajući da je to predlagao i komesar za proširenje EU Johanes Han.

Opozicionari su tražili i da se sprovede istraga o izbornim zloupotrebama, podsjećajući da su konkretne dokaze ponudili u Izvještaju o izbornim neregularnostima. 

Dnevne novine

Portal Analitika