Abiznis

Žestoke reakcije na najnovije Vladine mjere za konsolidaciju finansija

Najnovije Vladine mjere osiromašiće građane po više osnova, jer će poskupljenje goriva povećanjem akcize za devet centi poskupiti sve druge proizvode. Na drugoj strani budžeti će im biti znatno manji, kroz ukidanja minulog rada, smanjenja naknada za majke sa troje i više djece. Najmanje će udar ovih mjera osjetiti funkcioneri kojima su plate smanjene samo osam odsto - kazali su Pobjedi poslodavci, ekonomisti, sindikalci u odgovoru na pitanje da li je Vlada donijela prave odluke za konsolidaciju finansija.
Žestoke reakcije na najnovije Vladine mjere za konsolidaciju finansija
Portal AnalitikaIzvor

Mnogi misle da je plate funkcionerima trebalo smanjiti više, jer se kreću do dvije hiljade eura i ima se odakle uzeti. Nepodijeljeno je mišljenje da je teško reći da li će ove mjere biti dovoljne za konsolidaciju budžeta ili će se morati dodatno stezati kaiš.

Loše povećanje akciza

Iz Unije poslodavaca Pobjedi su juče kazali da se protive povećanju akciza za gorivo i PDV-a na uvoz računarske opreme, jer će to povećati troškove proizvodnje i poslovanja i cijene robe i usluga. - Povećanje akcize će se odraziti u najvećoj mjeri na transport ali i na sve zavisne sektore. Savremene informacione tehnologije su motor razvoja ekonomija, pa se često oslobađaju PDV-a. Zato smatramo da ovo nije stimulativna mjera već će imati kontra efekat – ocijenili su iz UPCG i dodali da nije zahvalno komentarisati mjere, jer izmjene zakona još nijesu objavljene. Iz UPCG podsjećaju da su i ranije od početka bili protiv Zakona o zaradama u javnom sektoru i da je sada potvrđeno da su bili u pravu. - Očekivano je bilo smanjenje naknada za majke, jer je to veliko opterećenje za budžet, koje je u postojećem obliku neodrživo. Pitanje je da li je ovo najbolje rješenje, ili je trebalo raditi na izmjenama ovog zakona u cilju boljeg definisanja potencijalnih korisnika naknada - kažu poslodavci.

Aleksandar Damjanović (SNP) Pobjedi je kazao da je u planu konsolidacije koji iznosi 127 miliona eura, za ,,ginisa“ činjenica da je svega 10 odsto zasnovano na naplati poreskog duga ili 12 miliona eura.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika