Politika

Danska ratifikovala Pristupni protokol

Danski parlament usvojio je juče prijedlog odbora da se ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u – saznaje Pobjeda.
Danska ratifikovala Pristupni protokol
Portal AnalitikaIzvor

Za prijedlog je glasalo 94 poslanika, niko nije bio protiv i uzdržanih je bilo devet – navodi se na sajtu parlamenta. Prethodno je Pristupni protokol ratifikovalo 18 članica Alijanse – Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Rumunija, Albanija, Estonija, Letonija, Velika Britanija, Turska, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Češka, Njemačka, Belgija i Luksemburg.

Izvor Pobjede navodi da je u svim zemljama članicama NATO-a pokrenuto pitanje ratifikacije Pristupnog protokola Crne Gore, ali da završetak procesa zavisi od procedura u pojedinačnim parlamentima. Podsjećamo da je prva ratifikacija bila 8. juna, a prema pojedinim procjenama ovaj proces bi mogao trajati manje od godinu dana. To je, kako navodi naš izvor, brža dinamika u odnosu na prethodne članice, pri čemu ističe njen značaj za našu državu s obzirom na kompleksnu geopolitičku situaciju.

Kada je riječ o najmoćnijoj svjetskoj sili SAD, pitanje ratifikacije Pristupnog protokola trebalo bi da bude na dnevnom redu Senata u januaru. Podsjećamo da je Spoljnopolitički odbor Senata SAD-a usvojio Rezoluciju kojom se daje pristanak za ratifikaciju Protokola, međutim senatori se nijesu izjasnili o ovom pitanju na posljednjoj sjednici ovog saziva Kongresa. Crna Gora je 19. maja u Briselu potpisala Protokol o punopravnom članstvu u NATO. U okviru tog procesa potrebno je da sve članice NATO-a, unutar svojih parlamenata, ratifikuju Protokol. Na kraju, ostaje da Crna Gora ratifikuje taj dokument, čime se proces završava.

Proces ratifikacije Protokola u parlamentima 28 članica Alijanse, kako je više puta najavljeno, trebalo bi da bude završen u prvoj polovini 2017. godine.

Pobjeda

Portal Analitika