Ostalo

Janović: Prvi prioritet su djeca, a drugi klasifikacija sporta

Prioritet Ministarstva sporta su djeca i njihovo bavljenje sportom, kao i izrada normativnih akata, kazao je minister Nikola Janović.
Janović: Prvi prioritet su djeca, a drugi klasifikacija sporta
Portal AnalitikaIzvor

On je u prvom obraćanju javnosti nakon imenovanja kazao da mu je cilj da se što više djece bavi sportom. 

"Važan je sistem takmičenja u školama. Obići ću gradove i škole da vidim sa kakvim problemima se susreću profesori fizičkog. Treba prepoznati talentovanu djecu kojima roditelji ne mogu da priušte bavljenje sportom", kazao je Janović.

Prema njegovim riječima, drugi prioritet je izrada novog strategijskog okvira - Nacionalnog programa razvoja sporta.

"To je program za naredni četvorogodišnji period kao ključnim strateški dokument kojim se definiše politika razvoja sporta u Crnoj Gori. Postojeći Zakon o sportu je nedostatan u mnogim elementima stoga je potrebno donijeti novi", rekao je Janović.

On je naglasio i da postojeće rješenje u oblasti finansiranja sporta nije dobro definisano.

"Onaj ko misli da samo treba da jurimo medalje promašio je temu. Treba prvo da stvorimo uslove i sportiste, a medalje dolaze kao posljedica i nagrada", rekao je Janović.

On je,odgovarajući na pitanje da li će se Ministarstvo sporta baviti incidentima na sportskim stadionima, rekao da će to svakako biti tema. On je najavio da će se sa problemom oko namještanja sportskih rezultata baviti ministarstvo sporta zajedno sa nadležnim institucijama.

Janović je komentarišući da li mu je bilo lakše dok je bio sportista ili sada kao funkcioner rekao da je svaki posao težak na svoj način.

"Novi posao nosi novu odovornost. Cilj mi je da sistem sporta svom nasljedniku ostavim bolji nego što je sada", rekao je Janović.

Portal Analitika