Zanimljivosti

Ovo nemojte da jedete: Deblja i izaziva bolesti

Svima je poznato da su prehrambeni proizvodi prepuni vještačkih zaslađivača, raznih pojačivača ukusa i sastojaka pomoću kojih se čuva kvalitet proizvoda na duže vrijeme, ali nisu svi toliko opasni za zdravlje.
Ovo nemojte da jedete: Deblja i izaziva bolesti
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, ako pazite na kilograme i zdravlje, ovih šest namirnica ne bi smjeli konzumirati, a to su ujedno i namirnice koje nutricionisti nikada ne bi pojeli.

1. Voćni jogurti s oznakom ”light”

Većina proizvoda iz ove kategorije sadrži velike količine vještačkih zaslađivača i aroma, koji najčešće imaju dvije trećine manje proteina nego obični jogurti. Dakle, tih nekoliko kalorija koje ćete uštedjeti kroz voćni jogurt ne čine vam nikakvu uslugu, već nanose štetu vašem zdravlju. Zdravija opcija je grčki jogurt.

2. Sir za sendvič u listićima

Tokom prerade ovog proizvoda koristi se gomila supstanci i aditiva, a njihov ukus zapravo podsjeća na gumu. Punomasni sirevi su puno bolja opcija, jer se tehnološki puno manje prerađuju, pa samim tim sadrže manje aditiva. Također, ukus im je puno bolji, pa ćete pojesti manje, ali osjećaj zadovoljstva i sitosti će biti puno veći.

3. Prelivi za salatu

Ovi proizvodi su prava riznica aditiva! Ako već želite zdravu salatu od svježeg povrća, odvojite još nekoliko minuta i sami napravite preliv - pomiješajte malo maslinovog ulja, sirćeta, dodajte začine po želji i uživajte u zdravom obroku!

4. Zaslađeni napici

Voćni sokovi i ledeni čaj imaju vrlo visoku kalorijsku vrijednost i jedan su od najvećih neprijatelja vašeg zdravlja i kilaže. Osim toga, ona samo stvaraju potrebu za dodatnim konzumiranjem i zato je najbolje da ih zamijenite vodom, limunadom ili čajem.

5. Mliječni dodaci za kafu

Iako u njima uživate, znajte da su prepune najgore vrste masnoća - trans-masti. Ako ne volite čistu crnu kafu, radije dodajte obično mlijeko, a na dodatke zauvijek zaboravite.

6. Suhomesnati proizvodi

Ogromne količine soli i konzervansa nalaze se u vašoj omiljenoj mesnoj prerađevini, a mnogi od njih mogu biti i kancerogeni, zato ih izbjegavajte u širokom luku!

 

Portal Analitika