Kultura

"Ružno pače" u Nikšiću

Lutkarska predstava „Ružno pače“, koju je za Gradsko pozorište režirao Jaroslav Antonjuk, biće sjutra izvedena na sceni Nikšićkog pozorišta od 19 časova.
"Ružno pače" u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Igraju: Branko Ilić, Katarina Krek, Dijana Dragojević, Pavle Ilić i Dejan Đonović. Scenografkinja, kostimografkinja i kreatorka lutaka je Eva Farkašova, kompozitor je Bogdan Ščepanski, prevodilac i dramaturg Zoran Đerić, a asistent reditelja Davor Dragojević.

''Ružno pače'', jedna je od najlјepših priča književnosti za dјecu, djelo Hansa Kristijana Andersena koje je i dalje aktuelno. Autor ove nove književne verzije, Igor Bojović, na poetsko-duhovit način pokreće temu različitosti, netolerancije, potrebe za prihvatanjem, ali sa nadom koju nosi ova priču da ljepota leži u srcu i ljudskoj osjetljivosti.

Milovan, naš junak, klovn, glumac – iznosi, vrlo intimno, svoju priču iz djetinjstva – to je priča o djetetu koje nije prihvaćeno od strane okoline i vršnjaka zbog prilično brzog sazrijevanja. Ko od nas nije doživio sličnu situaciju, koja je postala drama. Ovaj problem još uvijek leži uspavan u nama i u ovim vremenima sve više se intenzivira, jer nema tolerancije. Isto važi i za Hansa Kristijana Andersena, koji je došao iz siromašne porodice, bio je bolešljivo dijete sa dobrim srcem i sanjar. Nevoljen i prezren od strane roditelja i kolega, on je imao nesrećno djetinjstvo i mladost. Tek kao pisac bajki postao je poznat, cijenjen i voljen. 

 

Portal Analitika