Politika

Ništa od zajedničke platforme

Postoje veoma male šanse da Demokratski front i građanska opozicija usaglase zajedničku platformu koja bi bila ponuđena premijeru Dušku Markoviću, a kojom bi bili definisani uslovi za povratak opozicije u parlament, saznaje Pobjeda.
Ništa od zajedničke platforme
Portal AnalitikaIzvor

Razlozi su koncepcijske prirode kao i činjenica da su iz Demosa, SDP-a, SNP-a, GP URA i Demokrata odbili većinu prijedloga iz platforme Demokratskog fronta. Odbijanje

- Većina opozicionih stranaka odbila je ideju o vladi i parlamentu u sijenci iako je ta inicijativa upravo potekla od stranaka iz građanske opozicije. Inicijativu o vladi u sjenci ponudio je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić, a o parlamentu u sjenci funkcioner GP URA Miloš Konatar. Građanska opozicija je odbila rješenja koja je sama ponudila, tako daje teško očekivati da dođe do nekog zajedničkog dokumenta, kazao je za Pobjedu izvor iz vrha Demokratskog fronta, podsjećajući da većini stranaka iz ostatka opozicije nije prihvatljiva ni vlada po principu koministara.

Front bi prema najavama trebalo sredinom ove nedjelje da odgovori na platformu koju je ponudila građanska opozicija.

- Očligledno je da ne žele da imaju zajednički dokument. U svakom slučaju DF će imati adekvatan odgovor, rekao je izvor. Prema njegovim riječima ponuda je odbijena usmenim putem a saopštena je od Socijaldemokratske partije i Građanskog pokreta URA. Bojkot U platformi koja je dostavljena Demokratskom frontu navodi se da će opozicione partije prekinuti bojkot parlamenta samo ako Demokratska partija socijalista pristane da izbori budu ponovljeni najkasnije do 2018. godine, kao i da se ,,obeveže na pravno i političko razrješenje slučaja državni udar“. Da ne žele ozbiljnu priču sa DF-om svjedoči i podatak da, prema tvrdnjama izvora Pobjede, niti jedan od lidera građanske opozicije nije bio prisutan na sastancima sa Demokratskim frontom.

Parlamentarna istraga nije moguća jer se već vodi postupak

Izvor Pobjede iz vrha Demokratskog fronta je objasnio da zahtjev ostatka opozicije za parlamentarnom istragom, odnosno formiranjem Anketnog odbora koji bi se pozabavio događajima uoči 16. oktobra nije pravno moguć jer se već vodi sudski postupak. Po izvoru Pobjede takav zahtjev nije u skladu sa Poslovnikom i teško će biti prihvaćen.

- O inicijativi za parlamentarnu istragu predsjednik Skupštine odmah obavještava ministra pravde i od njega traži informaciju da li se povodom istih činjenica, odnosno pitanja vodi sudski postupak. Ako ministar pravde potvrdi da se vodi sudski postupak, predsjednik Skupštine neće postupiti na način i u roku iz stava 1 ovog člana, a odlučivanje o prijedlogu se odlaže do pravosnažnog okončanja sudskog postupka. U slučaju da sudski postupak započne nakon obrazovanja anketnog odbora, anketni odbor prestaje sa radom do pravosnažnog okončanja sudskog postupka, navodi se u članu 82 Poslovnika  (Pobjeda)

Portal Analitika