Svijet

Deset godina od smrti Sadama Huseina: "Sve što smo znali o njemu bilo je pogrešno"

SAD su "sve pogrešno shvatile" o Sadamu Huseinu i Iraku, tvrdi analitičar CIA-e koji je ispitao ovog bivšeg diktatora.
Deset godina od smrti Sadama Huseina: "Sve što smo znali o njemu bilo je pogrešno"
Portal AnalitikaIzvor

Džon Nikson proveo je nekoliko razgovora s diktatorom i sada tvrdi da je Amerika bila potpuno u zabludi u vezi svoje intervencije u Iraku - i to na više načina, piše "Independent".

Tvrdi da je, između ostalog, CIA-in pogled na Huseinove stavove o korišćenju hemijskog oružja bio potpuno pogrešan. Takođe, tvrdi da su bili pogrešno informisani u vezi njegovog zdravstvenog stanja, ličnih navika i njegove umiješanosti u upravljanje Irakom.

Do smrti tvrdio da je nevin

Nakon što je uhapšen, Nikson je pozvan da identifikuje Huseina i ispita ga. Kaže da je taj razgovor "okrenuo sve pretpostavke SAD-a naglavačke".

"Irak nije teroristička zemlja. Nemamo nikakve veze s Osamom Bin Ladenom i nemamo oružje za masovno uništenje. Niti smo bili ikakva prijetnja našim susjedima. No, američki predsjednik Buš kazao je da Irak želi napasti njegovog tatu i rekao je da smo imali oružje za masovno uništenje'", pričao je tada, prema riječima Niksona, Sadam Husein.

"Koristiti hemijsko oružje protiv svijeta? Postoji li uopšte neko sa fakultetskom diplomom ko bi to stvarno učinio? Zašto bismo uopšte koristili takvo oružje kad ono nije bilo korišćeno protiv nas?", navodno je kazao Husein.

Nikson tvrdi da je iz ispitivanja shvatio da je Husein bio potpuno nezainteresiran za to što radi njegova vlada te da uopšte nije imao pravi plan za odbranu. Uporno je tvrdio i da nema veze s terorističkim napadom na SAD 11. septembra 2001. godine.

Sadam Husein uhapšen je u podrumu jedne farme u gradu Advaru, udaljenom 15-ak kilometara od njegovog rodnog grada Tikrita. Suđeno mu je te je pogubljen 30. decembra 2006. godine.

(index.hr)

Portal Analitika