Abiznis

Budžet 2,005 milijardi eura; SIMOVIĆ: Ne režemo plate javnom sektoru nego sebi (VIDEO)

Vlada je utvrdila predlog budžeta za 2017. godinu u iznosu 2,005 milijardi eura kojim je, između ostalog, predviđeno smanjenje zarada javnim funkcionerima i naknada za majke sa troje i više djece. Vlada je, kao sastavni dio budžeta, takođe usvojila Plan sanacije javnog duga koji predviđa smanjenje deficita ispod tri odsto i smanjenje učešće javnog duga u BDP-u. Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović kazao je da su prilikom razmatranja sanacionih mjera prvo pošli od sebe, kao javnih funkcionera, predlažući smanjenje zarada od osam odsto za grupe poslova A, B i C.
Budžet 2,005 milijardi eura; SIMOVIĆ: Ne režemo plate javnom sektoru nego sebi (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Simović je rekao da su više nego sigurni da će naići na puno razumijevanje u odnosu na tu mjeru od svih kategorija koje pripadaju tim grupama, u svim granama vlasti.

„Mislim da taj teret moramo svi zajedno da podijelimo i solidarno damo doprinos, uz punu poruku razumijevanja. Ne režemo platu javnom sektoru nego sebi“, dodao je Simović.

On je naglasio da će zarade za grupu poslova D ostati nepromijenjene.

Prema njegovim riječima, jedna od mjera je da se neće usklađivati bruto zarada po osnovu minulog rada u naredne dvije godine na sve zarade u jvnom sektoru.

„Predložili smo i korekciju visine naknade po osnovu rođenja troje i više djece. Ovim predlogom, naaknada koja je do sada bila 336  smanjuje se na 264, a ona koja je bila 192 smanjuje na 144 eura“, kazao je Simović.

On je rekao da Vlada nije pristupila ukidanju tih naknada „kako su to bila očekivanja i najave dijela javnosti, bez obzira na ranije iskazane stavove o tom zakonu".

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da je pripremljen budžet po pretpostavi da će deficit na kraju ove godine iznositi 3,5 odsto BDP-a, a javni dug 66,5 odsto BDP-a.

"Budžet za narednu godinu iznosiće 2,05 milijarde eura i u odnosu na originalni budžet za 2016.godinu, manji je za 119 miliona eura, naveo je ministar finansija.

 

 

Portal Analitika