Abiznis

Smanjene zarade javnim funkcionerima i naknade za majke

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o smanjenju zarada javnim funkcionerima za osam odsto, smanjenje naknada za majke sa troje i više djece, uvodi nove akcize od 9 centi na sva mineralna ulja, ukida naknade za minuli rad u javnoj upravi u naredne dvije godine, što će uticati na smanjenje zarada i ostalim zaposlenim u javnom sektoru.
Smanjene zarade javnim funkcionerima i naknade za majke
Portal AnalitikaIzvor

Takođe, smanjene su i naknade za majke sa troje djece, pa su naknade od 336 eura smanjene na 264, a naknade u iznosu od 192 eura na 144 eura.

Vlada je najavila uvođenje nove akcize na gorivo u iznosu od devet centi po litru. PDV na kompjutere i na ostalu računarsku opremu će se uvećati sa sadašnjih sedam na 19 odsto, dok krizni porez od dva odsto na zarade preko 480 eura ostaje i u narednoj godini.

Prema projekcijama, od novih akciza na gorivo očekuje prihod od 32 miliona eura, a od smanjenja zarada funcionerima očekuje se ušteda od 1,6 miliona eura, dok od smanjenja socijalnih naknada čak 16,5 miliona eura

Takođe, zamrzavanje naknade za minuli rad u javnom sektoru, od 0,5 odsto po godini staža, će uticati na zamrzavanje svih zarada u javnom sektoru.

Portal Analitika