Region

Splitu prijeti bankrot, banke traže 60 miliona eura

Grad Split mogao bi da bankrotira zbog zahtjeva banaka za isplatu više od 60 miliona eura, zajedno s kamatama.
Splitu prijeti bankrot, banke traže 60 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Arbitražni sud Hrvatske privredne komore donio je odluku u sporu Grada Splita i austrijskih banaka, vezanom za sportsku dvoranu Spaladijum arena. Prema toj presudi, grad će morati da plati bankama više desetina miliona eura, prenosi T-portal.

"Odluka zvanično još nije stigla u Split, ali su stigla nagađanja o mogućem bankrotu grada zbog zahtjeva banaka za isplatu više od 60 miliona eura, zajedno sa kamatama”, navodi se u tekstu.

Advokat banaka Lovro Kovačić potvrdio je da Grad Split mora da plati utuženi novac, dodaje T-portal i precizira da donijeto rješenje ima snagu pravosnažne sudske presude.

"Ivan Kuret, koji je kao gradonačelnik potpisao ugovore o Areni, ne želi da komentariše nešto s čim, kako kaže, nije upoznat. Poručio je samo da ga tokom cijelog postupka niko nije kontaktirao, niti je Grad Split tražio njegovu pomoć u arbitraži”, piše u tekstu.

T-portal piše da je Spaladijum arena neslavan primjer javno-privatnog partnerstva.  Izgrađena je u vrijeme mandata bivšeg premijera Iva Sanadera za Svjetsko rukometno prvenstvo, ali nikad nije plaćena.

"Sramota države i grada, koju će, čini se, na kraju platiti - građani. A kamate teku svaki dan”, zaključuje Tportal.

Portal Analitika