Politika

Milić: Na izbore u Nikšiću sa jednom listom

Opozicione partije na lokalne izbore u Nikšiću treba da izađu sa jednom izbornom listom. To je za Dan saopštio lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić.
Milić: Na izbore u Nikšiću sa jednom listom
Portal AnalitikaIzvor

“Treba da se izađe sa jednom listom. Takav nastup opozicije u Nikšiću obezbjeđuje da se pobijedi Demokratska partija socijalista. Naravno, postoje i drugi modeli, ali jedna lista dosadašnje opozicije predstavlja optimalan oblik odgovora na dosadašnju nelegitimnu vlast DPS-a, i dijelom nekih drugih stranaka”, smatra Milić.

Jedinstvenu listu opozicije za lokalne izbore u Nikšiću, kako je dodao, treba da čine najbolji, koje svaka od dosadašnjih opozicionih partija može dati.

“Prvi na listi, ko god da bude, imaće čast da je predvodi”, naglašava predsjednik SNP-a odgovarajući na pitanje da li je za SNP prihvatljivo da nosilac jedinstvene opozicione liste bude nestranačka ličnost, prenosi CdM.

Komentarišući predlog Demokratskog fronta, koji, između ostalog, podrazumijeva formiranje prelazne vlade na nivou koministara, poručio je da je za Socijalističku narodnu partiju prihvatljiv svaki predlog koji će obezbijediti fer i slobodne izbore.

“U situaciji teške političke krize koja se svakodnevno dodatno produbljuje, prioritet je stvaranje uslova za ozbiljna i odgovorna rješenja kojima će se demokratskim putem izaći iz hroničnog stanja državnog udara. Podsjećam da je jedan od osnovnih zahtjeva čitave opozicije ka ostvarenju tog cilja ponavljanje parlamentarnih izbora. Crna Gora ne može sebi dozvoliti luksuz da te izbore pripremaju i organizuju poznati akteri brojnih afera”, kazao je Milić.

Kako naglašava, naravno da takvim pojedincima i grupama nije mjesto u bilo kojoj koministarskoj vladi.

“Upravo zato je potrebna prelazna vlada. Za nas je prihvatljiv svaki predlog kojim će se obezbijediti sprovođenje slobodnih i fer izbora. Naglašavam, takođe, da je sinhronizovano djelovanje opozicije od posebnog značaja u čitavom nastojanju da se Crna Gora zaustavi sa puta nestabilnosti u koji je vodi aktuelna vlast i vrati na kolosjek, prije svega, ekonomskog, ali i sveobuhvatnog oporavka”, zaključio je Milić.

Treće glasanje u četiri godine

Lokalni izbori u Nikšiću biće održani u februaru ili martu na redne godine. Prethodno glasanje za odbornike u nikšićkom par lamentu održano je 9. marta 2013. godine.

Na tim izborima pobijedila je Demokratska partija socijalista nakon što je izdejstvovala skraćenje mandata lokalnom par lamentu.

Za predsjednika opštine tada je izabran Veselin Grbović.

Tim lokalnim izborima prethodilo je glasanje za odbornike u SO Nikšić, održano 2012., na kojem je opozicija dobila većinu ali nije uspjela da dogovori formiranje vlasti.

Tada je odbornik Pozitivne Drago Đurović podržao DPS, čime je stvorena nova većina i onemogućene opozicione stranke da formiraju lokalnu vlast.

antenam.net

Portal Analitika