Politika

Stijepović: Nije istina da mi je uzdrmana pozicija u DPS-u

Gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović, negirao je navode kako mu je uzdrmana pozicija u DPS-u. Nazivajući ih spekulacijama, Stijepović je rekao da mu je od pojavljivanja u medijima milija direktna komunikacija s građanima.
Stijepović: Nije istina da mi je uzdrmana pozicija u DPS-u
Portal AnalitikaIzvor

Tvrdi da je njegova pozicija, i kao gradonačelnika, ali i kao člana najviših organa DPS-a, "kao i uvijek stabilna".

"U predizbornoj kampanji sam značajno pomagao na terenu, sa kolegama u Odboru Glavnog grada sam dominantno odlučivao u dijelu poslaničke liste koja će da predstavlja Podgoricu, a kao član Predsjedništva sam uticao i na to kako će izgledati konačna poslanička lista. Dogovor u okviru partije je da nijedan predsjednik opštine ne bi trebao da bude na poslaničkoj listi, jer ne može da obavlja oba posla", rekao je Stijepović.

On je, gostujući u emisiji Živa istina, rekao da je budžet Glavnog grada za 2017. tri odsto veći, te da iznosi oko 57 miliona eura. Javni dug smanjen je sa 23 na oko 19 miliona eura, a sve obaveze, tvrdi prvi čovjek Podgorice, grad redovno izmiruje.

U slučaju spornog solitera kod Hotela Podgorica, Stijepović tvrdi da Glavni grad u toj priči nije napravio nijednu jedinu grešku. Upitan da li je soliter simbol moći vlasti i njoj bliskih, a nemoći građana, Stijepović kaže: "Nema tu nikakvih tajkuna, pritisaka i nemoći. Glavni grad nije napravio grešku kada je posrijedi taj objekat. Glavni grad nema nikakve nadležnosti u tome kako će da izgleda DUP". 

Projekat vijeka za Podgoricu je kolektor za prečišćavanje otpadnih voda. To je, kaže Stijepović, prioritet za 2017. i u stalnim su razgovorima sa Njemačkom razvojnom bankom, koja treba da bude glavni partner.

"Rasčistili smo sve dileme i definitivno ulazimo u taj projekat sa KfW bankom, dodijeliće nam kredit od 35 miliona eura koji će da potpiše Vlada Crne Gore, a ostatak do 50 miliona, koliko bi otprilike trebalo sve da košta, trebalo bi putem granta da bude obezbijeđeno iz evropskih fondova. Tokom januara oni će završiti svoje interne procedure u Njemačkoj, nakon čega će biti potpisan ugovor o kreditu. Paralelno sa tim tendersku dokumentaciju će još jednom da prečešlja njemački konsultant. Očekujem da ćemo tokom sljedeće godine raspisati tender za izbor izvođača radova za kolektor", kaže on. 

Upitan kada će Tuzi i definitivno postati Opština, Stijepović kaže: "Ja sam za to da se njihova želja poštuje, naravno to se mora riješiti kroz izmjene ili donošenje zakona u Parlamentu. Vjerovatno će proljećno zasjedanje donijeti odgovor na to pitanje".

Stijepović tvrdi da nikad u DPS-u nijesu pravljene kalkulacije o tome da bi se izdvajanje Tuzi odrazilo na odnos političkih snaga u Podgorici.

"Možemo praviti samo kalkulacije sa građanima Tuzi da li će imati tada kvalitetniji život ili u ovakvom organizacionom obliku. Ako je njihova konačna želja da imaju samostalnu opštinu, prihvatićemo to, nećemo praviti kalkulacije oko glasova", kazao je on. 

Nedavno je konačno položen kamen temeljac za natkrivanje bazena u kompleksu SC "Morača". Komentarišući to da je kašnjenje izazvalo spekulacije da je iza svega namjera da se nekome u privatnom sektoru omogući što duži monopol i ekstra profit, Stijepović kaže da u to ne vjeruje, jer je čest slučaj da "padaju" i drugi tenderi. 

"Rok da izvođač završi objekat je 300 dana, računamo da ćemo iduće jeseni imati natkriven vaterpolo bazen", kaže Stijepović. 

antenam.net/ rtcg.me

 

Portal Analitika