Abiznis

Dobra pogonska spremnost HE Piva

Pogonska spremnost hidroelektrane HE Piva pred nastupajući zimski period je dobra, jer su kao i prethodnih godina na vrijeme obavljene neophodne pripreme, saopštili su iz njene uprave.
Dobra pogonska spremnost HE Piva
Portal AnalitikaIzvor

Direktor HE na Mratinju, Milan Radović, zadovoljan je učinkom pogona, jer je proizvodnja trenutno desetak odsto iznad planirane, tako da su očekivani rezultati na godišnjem nivou iznad projektovanih, piše list Elektroprivreda.

Zaposleni se, pored pripreme mašina i neophodne opreme za zimski period, pripremaju i za održavanje pristupnog puta prema elektrani, koji po riječima Radovića spada među najopasnije u Crnoj Gori.

“Svi koji svakodnevno odlaze na posao u hidroelektranu svjedoci su da je dionica od Plužina do Mratinja izuzetno opasna zbog čestih odrona, a u zimskom periodu i usova, smetova i lavina. Zbog bezbjednosti zaposlenih naša mehanizacija, koji čine četiri građevinske mašine i jedan snjegočistač, redovno se održava i uvijek je u pogonu”, kazao je Radović.

On je dodao da je teren na dionici do brane na Mratinju izuzetno nestabilan usljed kiše, snijega, leda i požara.

Električar i dugogodišnji poslovođa u HE Piva, Branko Ćalasan, skoro 40 godina prolazi pomenutom dionicom, s obzirom na to da je na Mratinju počeo da radi još prije puštanja u pogon HE Piva.

“Svi smo svjesni kakve nas opasnosti vrebaju dok dolazimo na radno mjesto, ali smo vremenom navikli na to. Posebno je težak period od novembra pa do kraja zime, jer su odroni svakodnevni, a još kada počne snijeg, to je stvarno avantura”, rekao je Ćalasan.

On je naveo da činjenica da autobus sa smjenom u zimskom periodu gotovo uvijek prati bager ili snjegočistač, dovoljno govori o kakvoj je dionici riječ.

“Zimi su lavine i usovi česti i nerijetko moramo stajati i čekati da mehanizacija ili mi sami očistimo put da bi prošli do radnih mjesta”, saopštio je Ćalasan.

Jedan od zaposlenih u HE Piva, Kostadin Pejović, tvrdi da je najteže bilo u februau 2012. godine, kada su ostali zatrpani u tunelu punih 30 sati.

“Tada je i mašinista iz bagera koji nam je krenuo u pomoć jedva izbavljen iz smetova, a sa nama je zarobljeno u tunelu bilo i 30-ak automobila. Spas smo našli u prevozu brodom do Plužina. Sniježni nameti su te godine zaista bili ekstremni, a mi smo na intervencije morali ići brodom”, rekao je Pejović.

Šef eksploatacije u HE Piva, Željko Avramović, kazao je da su svi koji svakodnevno putuju na relaciji Plužine – Mratinje svjesni opasnosti koje mogu da im se dese.

“Na dionici dugoj 20-ak kilometara ima oko 40 tunela. Brojni su primjeri kada ostanemo odsječeni od ostatka svijeta, zbog lavina ili odrona na putu. Dok ne dođe pomoć, mi smo prepušteni sami sebi i tada svi postajemo pored naših redovnih obaveza i spasioci i kuvari. Ja bih kao ektremni period, pored 2012. naveo i 2005. godinu, kada je put do Mratinja bio prekinut punih mjesec”, saopštio je Avramović.

On je dodao da su zaposleni i u takvim uslovima redovno održavali proizvodnju i obavljali radnje neophodne da jedan složen sistem kakva je HE Piva normalno funkcioniše.

Mina Biznis

Portal Analitika