Turizam

Klasterima se unaprijeđuje saradnja preduzeća

Realizacijom projekata klastera unaprijeđuje se međusobna saradnja preduzeća i širi se opseg njihove saradnje sa ostalim privrednim subjektima i ogranizacijama, što stvara uslove za bolje strateško djelovanje, ocijenjeno je na prezentaciji projekta Valorizacija turističkih potencijala Durmitora.
Klasterima se unaprijeđuje saradnja preduzeća
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je prezentacija projekta Klastera durmitorskog područja, pod nazivom Valorizacija turističkih potencijala Durmitora, održana tokom ove sedmice na Žabljaku.

Klaster turizma durmitorskog područja organizovao je radionicu povodom finalizacije projekta, na kojoj su, pored predstavnika postojećih i potencijalnih članova klastera, prisustvovali predstavnici Ministarstva ekonomije, Centra za razvoj durmitorskog područja, Nacionalnog parka Durmitor i Regionalnog parka Piva, predstavnici opština, turističkih organizacija i E3 consulting-a.

Savjetnik u Direktoratu za razvoj u Ministarstvu ekonomije, Milena Jovetić predstavila je taj projekat kao primjer kako da se zajednički ciljevi efikasnije ostvare kroz klaster.

„U klasteru privredni subjekti djeluju strateški, što znači da sagledavaju probleme i ograničenja sa kojima se suočavaju, i na realnoj osnovi kreiraju rješenja u pravcu postizanja željenog cilja. Stoga, probleme na koje nailaze pojedinačni privredni subjekti, konkretno subjekti u turizmu koji djeluju na teritoriji durmitorskog područja, mnogo je lakše riješiti u klasteru, jer je glas klastera jači od glasa individualnog privrednika“, kazala je Jovetić.

Ona je dodala da realizacija tog projekta značajno doprinosi marketing politici klastera, uz nadu da će on dugoročno dati pozitivne efekte.

Jovetić je kazala da Klaster durmitorskog područja, kao i ostali klasteri, uspješno finalizuju projekte koje je podržalo Ministarstvo ekonomije i predstavila aktivnosti koje je Ministarstvo do sada realizovalo u okviru politike razvoja klastera.

„Ministarstvo ekonomije će nastaviti realizaciju programa tehničke i finansijske podrške za razvoj klastera i intenzivniju saradnju sa privrednicima, s obzirom na to da se pokazalo da na edukaciji, u smislu predstavljanja koncepta i benefita klastera, treba i dalje raditi“, navela je Jovetić.

Učesnici događaja su, s obzirom na to da turizam u opštinama durmitorskog područja, odnosno Žabljaku, Šavniku i Plužinama, predstavlja najvažniju granu razvoja na čijem unaprijeđenju treba dalje intenzivno raditi, iznijeli aktivnosti na kojima rade, planove za naredni period, kao i probleme sa kojim se suočava ovaj manje razvijeni region.

Na prezentaciji je ocijenjeno da turistički potencijali durmitorskog područja nijesu iskorišćeni na najbolji način, jer značajan dio turističkih resursa i dalje ostaje nedostupan za brojne turiste, uglavnom zbog nepostojanja dovoljno dobre promocije.

„Upravo to je motivisalo klaster da u okviru projekta izradi aplikaciju za Android telefone, kao i website, preko kojih će budućim gostima pružiti sve potrebne informacije o turističkom potencijalu durmitorskog područja. Glavni cilj je bolja promocija turističkih potencijala i ponude, kako u urbanom, tako i ruralnom dijelu durmitorskog područja“, saopšteno je na prezentaciji.

Na prezentaciji su, takođe, govorili direktor Centra za razvoj durmitorskog područja Radovan Bošković, predstavnik Klastera turizma durmitorskog područja Živko Taušanović i predstavnica E3 consulnig-a Milica Daković, koji su sumirali značaj tog projekta i potencijale daljeg razvoja turizma u durmitorskom području.

U okviru programa državne pomoći namijenjene klasterima, Ministarstvo ekonomije u toku ove godine, pored Klastera turizma durmitorskog područja, podržava još njih pet, i to: četiri klastera drvoprerade iz Rožaja, Andrijevice, Berana i Žabljaka, kao i klaster vinara i vinogradara Crne Gore.

Portal Analitika