Društvo

Pogrešna upisna politika razlog nezaposlenosti 1.172 pravnika

Nezaposlenost 1.172 pravnika posljedica je pogrešne upisne politke na fakultetima u Crnoj Gori, pa i na Pravnom, smatra student povjernik te univerzitetke jedinice, Milan Tomić.
Pogrešna upisna politika razlog nezaposlenosti 1.172 pravnika
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da se nada se da će svi koji vrijede i posjeduju obrazovanje ostajati u državi, ali i da će ona stvoriti pogodnije uslove za afirmaciju mladih ljudi.

„Trenutno stanje u vezi sa tim pitanjem i nije loše u odnosu na države regiona, ali svakako uvijek može bolje, posebno ako nastojimo pratiti evropski standard“, kazao je Tomić agenciji MINA.

On je istakao da je značajan korak po pitanju zapošljavnaja visokoškolaca napravljen formiranjem programa za stručno osposobljavanje, koji, kako smatra, treba dodatno usavršiti, kako bi se izbjegle određene nepravilnosti koje ga prate.

„Za sebe očekujem zaposlenje po zavreštku fakulteta, jer ga mi zbog toga i upisujemo, i iskreno se nadam da će država posebnu pažnju posvetiti zapošljavanju mladih ljudi, koji predstavljaju budućnost ove zemlje“, kazao je Tomić.

On je, kada je riječ o uslovima studiranja, kazao da je jedan od značajnih problema na Pravnom i ostalim fakultetima Univerziteta Crne Gore u oblasti infrastrukture.

“Na Pravnom fakultetu, ozbiljan nedostatak predstavlja nepostojanje sale-sudnice, u kojoj bi nastavni kadar mogao u saradnji sa studentima organizovati simulacije suđenja i na taj način studentima značajno približiti praktični dio obrazovanja”, precizirao je Tomić.

Dodao je da je u proteklom periodu na Pravnom fakultetu urađeno mnogo pozitivnih stvari u vezi sa unaprijeđenjem infrastrukture (svi amfiteatri su obezbjeđeni elektronskim video tablama, elektronskim roletnama), pa je u tom pravcu i napravljen korak naprijed, ali da problemi i dalje postoje.

On je upozorio na nedostatak literature usklađene sa bolonjskim sistemom studiranja.

“Naši profesori moraju uložiti trud u pravcu poboljšanja literature, u smislu pisanja novih knjiga, koje su usklađene sa savremenim zakonskom promjenama, budući da značajni dio literature ne prati novonastale zakonske promjene”, smatra Tomić.

On je istakao da nije zadovoljan dosadašnjim praktičnim radom na Pravnom fakultetu.

Kako je pojasnio, Studentsko vijeće za vrijeme prethodnog mandata kao i sada, isticalo je taj problem i na razne načine pokušavalo da ga riješi (obilaskom sudova, organizovanjem simulacije suđenja).

„Međutim, u poslednje vrijeme primjetno je zalaganje uprave Fakulteta u pravcu rješavanja tog problema, pa je u proteklih par mjeseci potpisan veliki broj memoranduma o saradnji sa državnim institucijama (sudovi, tužilaštva..), zbog čega studenti očekuju da će praktični dio nastave i zaživjeti na našem fakultetu”, kazao je Tomić.

On je rekao da su najpozitivnije stvari na Pravnom fakultetu su studenti, kao i njihova saradnja sa upravom Fakulteta. „Ta saradnja u poslednje vrijeme predstavlja korak naprijed”.

“Tu prije svega mislim na spremnost uprave fakulteta da studentima izađu u susret, za bilo koji problem tokom studiranja”, pojasnio je Tomić.

On je rekao da mu je pored formalnog obrazovanja, studiranje donijelo veliki broj poznanstava. „U tom vidu smatram da svi studenti treba aktivnije da se bave studenskom problematikom, ali i ostalim segmentima studiranja“.

„Navedene poznanstva svima mogu pomoći prilikom zapošljavanja. Ovdje konkretno mislim na pokretanja privatnog bisnisa, jer neko kao mlad obrazovan advokat, koji pritom posjeduje veliki broj poznanika, svakako ne može imati lošu budućnost u smislu profesionalne karijere“, smatra Tomić.

Na pitanje kako su studenti zadovljni kadrom na Prvnom fakultetu, Tomić je rekao da studenti u principu uvijek imaju zamjerke na profesore kod kojih postižu slabije rezultete.

„Međutim to je individualno, i konkretno za navedeno pitanje ne bih isticao profesore imenom", kazao je Tomić.

On je pojasnio da na pojedinim predmetima veliki problem predstavlja "težina" materije, što dovodi do toga da veliki broj studenata bude usporen u studiranju.

"Da li je to posledica težine predmeta ili načina na koji professor prenosi svoje znanje, ostavljam javnosti na ocjenu", kazao je Tomić.

Tekst je urađen u okviru projekta pod nazivom Info servis o visokom obrazovanju, koji finansira Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

MINA

Portal Analitika