Politika

Demos formirao klub, Danilović šef

Koalicija Ključ neće imati jedinstveni poslanički klub nakon što je Demos formirao poslanički klub u Skupštini Crne Gore.
Demos formirao klub, Danilović šef
Portal AnalitikaIzvor

Preostala dva konstituenta koalicije Ključ - SNP i GP URA - to još nijesu učinili. SNP zadovoljava zakonske uslove da formira svoj klub ali ne i Rakčevićeva partija čiji poslanici će najvjerovatnije morati da ,,pozajme“ nekog od poslanika da bi ostvarila sva prava.

Predsjednik kluba poslanika Demosa je funkcioner te stranke Goran Danilović, bivši ministar unutrašnjih poslova u vladi izbornog povjerenja. U klubu Demosa su još i lider partije Miodrag Lekić i poslanici Anka Vukićević i Goran Radonjić.

Sporazum Kako je ranije pisala Pobjeda, koalicija Ključ je i prije izbora koalicionim sporazumom i zajedničkim programom dozvolila mogućnost da Demos, SNP i URA formiraju zasebne poslaničke klubove. Prema poslovniku, da bi se formirao klub poslanika potrebno je tri poslanika. To može uraditi SNP, koji je osvojio tri mandata u crnogorskom parlamentu, ali ne i URA jer ima dva poslanika - Dritana Abazovića i Neđeljka Rudovića. Od opozicionih stranaka, koje bojkotuju parlament, klubove su formirali i Demokratski front, SDP i Demokrate.

Formiranjem poslaničkih klubova partije su stekle pravo na skupštinske prostorije i na učešće u raspodjeli 30.000 eura mjesečno za angažovanje sekretara i stručnih konsultanata.

 

Portal Analitika