Abiznis

Struja za domaćinstva jefinija 4,7 procenata

Konačna cijena električne energije, mrežnih usluga i naknada za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem i mala preduzeća od 1. januara naredne godine iznosiće 7,97 centi po kilovat satu, što je 4,7 odsto manje nego sada. Iz Elektroprivrede je saopšteno da je cijena za domaćinstva sa jednotarifnim mjerenjem umanjena 7,61 odsto.
Struja za domaćinstva jefinija 4,7 procenata
Portal AnalitikaIzvor

“Za ostale distributivne kupce, u zavisnosti od naponskog nivoa, utvrđena je konačna cijena, tako da za 35 kilovoltnog potrošača kilovat košta 5,1 cent, što je niže za 5,5 odsto, dok je za desetkilovoltnog umanjena 3,3 odsto”,  navodi se u saopštenju EPCG i dodaje da  su nove cijene za distibutivne kupce, koje obuhvataju cijenu kilovatsata, mrežnih usluga I naknada u prosjeku umanjene 4,5 odsto.

U ove cijene nije uključen PDV i naknada za obnovljive izvore energije, jer nadležno ministarstvo ih još nije utvrdilo za narednu godinu. Osim toga, sada se prvi put spominje mali kupac koji ne pripada kategoriji domaćinstava.

Prema saznanjima Pobjede, realno je očekivati da obnovljivi izvori opterete račune za pet do osam odsto, ali to će se znati krajem januara, kad Ministarstvo ekonomije odredi te cijene. Ove godine obnovljivi izvori opteretili su račun za dva odsto, jer je u pogonu devet malih HE. Naredne godine počeće da radi vjetroelektrana na Krnovu snage 72 megavata, a Ministarstvo ekonomije dalo je dozvole za izgradnju još 28 malih HE. Vlada je u četvrtak saopštila da više neće izdavati dozvole za obnovljive izvore, jer smo dopstigli standard EU. 

Pobjeda

Portal Analitika