Politika

Goati: Opozicioni parlament nema smisla

“Formiranjem opozicionog parlamenta ili parlamenta u sjenci je pokušaj obesmišljavanja uloge Skupštine”, ocijenio je u izjavi za Pobjedu politički analitičar Vladimir Goati. Istaknuti politikolog je dodao da takvo rješenje ne poznaje niti teorija niti praksa parlamentarizma u svijetu.
Goati: Opozicioni parlament nema smisla
Portal AnalitikaIzvor

Predsjedništvo DF-a je ostatku opozicije, kao oblike vaninstitucionalnog djelovanja, predložilo i formiranje ,,opozicione vlade“ i ,,opozicionog parlamenta“ koji bi činili svih 39 poslanika opozicije. Prema ideji Fronta taj parlament bi bio paralelna institucija koja bi bila sačinjena isključivo od poslanika opozicije i koji bi odluke donosio prostom većinom. Ranije su i predstavnici „građanske opozicije“ pominjali moguće formiranje parlamenta u sjenci, ali takvog predloga nema u njihovoj platformi koju su uputili Frontu na razmatranje.

“Postoji vlada u sjenci. To je opoziciona vlada kakvu imamo u dvopartijskim sistemima poput Velike Britanije, ali parlament u sjenci ne mogu da shvatim šta bi to trebalo da znači. Praktično, ti ljudi koji sudjeluju u parlamentu u sjenci ne sudjeluju u postojećem parlamentu. To je cijepanje parlamenta, umjesto da parlament čine većina i manjina. U ovom slučaju parlament se obesmišljava, jer se od jednog parlamenta stvaraju dva što je protiv logike i principa parlamentarnog života”,  kazao je Goati.

Parlament je mjesto, kako objašnjava, gdje postoje različite partije i ljudi, koji pri tome vjeruju da su u stanju, uz takve razlike, da dođu do najboljih rješenja.

“Ukoliko u parlamentu nemate opozicije, onda nemate ni parlamenta, u onom klasičnom smislu”, navodi Pobjedin sagovornik.

Goati kaže da čak ni u teoriji nije naišao na opozicioni ili parlament u sjenci i nije mu poznato da nešto takvo postoji u praksi.

“To nije parlament, niti bi se moglo govoriti o parlamentarnom životu i parlamentarnom sistemu ako imate dvije vlade i dvije skupštine “, zaključio je Gaoti.

Pobjeda

Portal Analitika