Region

Kurc: Dodjela pozivnog broja za Kosovo od istorijskog značaja

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc čestitao je danas Kosovu na dobijanju pozivnog broja i podvukao značaj dijaloga Beograda i Prištine. On je pozvao i na primjenu do sada neprimijenjenih dogovora, kao što je Zajednica srpskih opština (ZSO).
Kurc: Dodjela pozivnog broja za Kosovo od istorijskog značaja
Portal AnalitikaIzvor

- Raduje me što je Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) preduzela za Kosovo značajan korak. Kroz dodjelu pozivnog broja telefoniranje postaje jednostavnije i prije svega jeftinije za sve građane Kosova - naglasio je Kurc.

On je podsjetio je da je Austrija još 1. januara ove godine, po nalogu Srbije i Kosova, ITU podnijela zahtjev na dodjelu trocifrenog pozivnog broja za Kosovo.

To je, kako je ukazao, bio dio sporazuma o telekomunikaciji postignut tokom dijaloga Beograda i Prištine.

Kurc je podvukao i značaja ovog sporazuma za srpsku manjinu na Kosovu, jer je dio dogovora da nedavno osnovano preduzeće MTS d.o.o kao ćerka firma srpskog Telekoma dobije licencu za fiksnu telefoniju na Kosovu, kao i odobrenje za mobilnu telefoniju.

Šef austrijske diplomatije je istakao da dijalog Beograda i Prištine nije samo važan za evropske integracije, već donosi i konkretne olakšice za stanovnike svih nacionalnosti na Kosovu.

- Sada je na obje strane da prednosti dijaloga prenesu građanima, jer obje strane profitiraju od toga, a što je najvažnije stanovništvo Kosova, bez obzira za nacionalnost, zaslužuje da se političari, i pored svih razlika, zalažu za njihov boljitak - poručio je Kurc.

On je pozvao obje strane da sada odlučno krenu ka primjeni sporazuma koji još nisu realizovani, te ukazao posebno na ZSO i sporazum o energetici.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika