Svijet

Sirijska vlada obustavila evakuaciju iz Alepa

Operaciju evakuacije hiljada civila i boraca iz posljednjih pobunjeničkih četvrti Alepa prekinuta je danas oko podneva. Vlasti u Damasku ističu da su "pojedini radikalni pobunjenici" ostali i da pucaju na sirijske snage na periferiji Alepa. Sitacija u ovom sirijskom gradu i dalje je vrlo dramatična.
Sirijska vlada obustavila evakuaciju iz Alepa
Portal AnalitikaIzvor

Konvoj sa evakuisanima iz istočnog Alepa krenuo je da se vraća natrag u smjeru enklave koju su do skoro držali pobunjenici, pošto je evakuacija zaustavljena, javio je Rojters sa lica mjesta. Ipak, većina civila i boraca je izašla iz istočnog dijela grada.

"Ubijali su nas, gađali iz aviona, ranjavali. Izvukli smo se ispod ruševina", rekla je jedna stanovnica ističnog Alepa.

"Nismo tužni zbog evakuacije. Nekad dobijaš, a nekad gubiš. Oči cijelog sveta su okrenute ka Alepu", poručuje muškarac iz Alepa.

Zaista, poslije četiri godine klanice u Alepu, svjetskoj javnosti je proradila savjest. Francuska sprema nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Alepu, čiji je cilj da obezbijedi raspoređivanje međunarodnih posmatrača, kako bi se omogućila evakuacija civila i dostava humanitarne pomoći.

1612alep2

"Rusija je nekoliko puta koristila pravo veta. Ali, da li je spremna da stavi veto na humanitarnu pomoć? Koja bi to bila odgovornost ako odu tako daleko", upitao je predsjednik Francuske Fransoa Oland.

Snage sirijske vlade su zauzimanjem istočnog Alepa stvorile uslove za mirno rješavanje sukoba u Siriji, izjavio je Sergej Rudskoj, zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane.

"Iskreno se nadam da sirijska armija, poslije uspješne vojne akcije, može u Alepu da održi mir među civilima i da pomogne povratku u normalan život. Sljedeća stepenica je postizanje dogovora o primirju na cijeloj teritoriji Sirije. Uz pomoć Turske mi vodimo intezivne razgovore sa oružanom opozicijom", rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je humanitarnim organizacijama bez ikakvog objašnjenja rečeno da napuste istočni Alepo. Predstavnica SZO u Siriji Elizabet Hof je na brifingu za novinare rekla da pretpostavlja da je ta poruka došla od Rusa koji nadgledaju tu oblast.

Izvor: N1

Foto: Reuters/Abdalrhman Ismail; Reuters/Omar Sanadiki

Portal Analitika