Svijet

CIA nadgledala SSSR, Njemačku, Japan, SFRJ, Vijetnam...

Američka Centralna obavještajna agencija skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz perioda od četrdesetih godina prošlog vijeka do danas, koje otkrivaju kako su SAD nadzirale i gledale svijet tokom proteklih decenija, uključujući i bivšu SFRJ - piše zagrebački "Ekspres".
CIA nadgledala SSSR, Njemačku, Japan, SFRJ, Vijetnam...
Portal AnalitikaIzvor

Tokom četrdesetih, kako se navodi, naglasak je na Njemačkoj i Pacifiku, odnosno Japanu. Nakon Drugog svjetskog rata, pažnja je preusmjerena prema Sovjetskom Savezu, Vijetnamu i Bliskom istoku, a devedesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka CIA je pomno pratila Jugoslaviju i njene tadašnje republike.

Ovaj hrvatski medij navodi da bi se moglo reći da su ove mape imale važnu ulogu u oblikovanju politike i istorije 20. vijeka.

Inače, cijela galerija objavljenih mapa može da se vidi na profilu CIA na Flikeru.

Objavljivanjem ovih mapa, CIA je obilježila 75 godina kartografskog odjeljenja.

Tokom posljednjih nekoliko godina, CIA i druge obavještajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke, nego prethodnih decenija kada su geografi i kartografi bili ključni za planiranje i izvođenje operacija širom svijeta.

Kako su ove mape za vojnike značile "život ili smrt", njihova apsolutna preciznost je predstavljala imperativ, navodi Ekspres.

Izvor: rts.rs

Foto: sofrep.com

Portal Analitika