Društvo

Nuhodžić: Crna Gora pripremila Šengenski akcioni plan

Na Forumu EU-Zapadni Balkan, koji se održava na Brdu kod Kranja u Republici Sloveniji, ministri pravde i unutrašnjih poslova iz zemalja Zapadnog Balkana, zajedno sa kolegama iz Evropske unije, razmijenili su mišljenja na različite teme u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti.
Nuhodžić: Crna Gora pripremila Šengenski akcioni plan
Portal AnalitikaIzvor

-Učestvujući na sesijama koje tretiraju oblast unutrašnjih poslova, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić  danas je upoznao  učesnike foruma sa aktivnostima koje   Crna   Gora   sprovodi na planu politike migracija i trgovine vatrenim oružjem, a sa kolegama je razmijenio mišljenje i na temu daljeg razvoja i pristupa upravljanju na području unutrašnje bezbjednosti na Zapadnom Balkanu. Govoreći o migracijama, ministar Nuhodžić prvenstveno se osvrnuo na humanitarni aspektove tematike, ističući da su osnovna ljudska prava priznata svakoj osobi koja se nalazi nateritoriji Crne Gore, bez obzira na njenu pravnu povezanost sa državom, i u tom smislu ukazao na posvećenost naše zemlje u sprovođenju međunarodnih i evropskih standarda uoblasti zaštite tražilaca azila i migranata- saopšteno je Portalu Analitika iz MUP-a.

Kako se dodaje, ministar je predstavio aktivnosti koje Crna Gora preduzima na planu utvrđivanja normativnog okvira, u prvom redu Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, čijim će se donošenjem uspostaviti efikasan i jedinstven sistem azila u kome se strancima koji traže međunarodnu zaštitu garantuju sva prava kao i u zemljama EU.

-Sagledavajući   ovu   tematiku, ministar Nuhodžić je naročit  akcenat stavio na efikasno upravljanje granicom, koje predstavlja jedan od ključnih segmenata ne samo u upravljanju migracionim tokovima, već i u borbi protiv organizovanog prekograničnog kriminala. S tim u vezi, ministar je kolege obavijestio da je Crna Gora pripremila Šengenski akcioni plan, kojim su   definisani  budući  koraci  neophodni  za  usaglašavanje  nacionalnog  zakonodavstva  sa pravnom tekovinom Šengena, i u ovom kontekstu podsjetio i na EU projekte i programeusmjerene na modernizaciju crnogorskih graničnih prelaza i unapređenje kapaciteta Granične policije u pripremi analize rizika. Tretirajući problematiku koja se odvija na planu terorizma, ministar Nuhodžić je poručio   da   borba  protiv ovog fenomena, kao  i svih  vidova ekstremizma i radikalizma, predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva naše zemlje. Crna Gora je, kako je kazao, stvorila svezakonske pretpostavke za strogo  kažnjavanje svih aspekata podstrekavanja, mobilizacije i učešća naših građana na stranim ratištima. O posvećenosti naše zemlje ovom problemu, kako je istakao, svjedoči nekoliko usvojenih nacionalnih dokumenata, u prvom redu strateških i onih koji se odnose na procjenu rizika, čime su  jasno  definisani  osnovni pravci djelovanja na planu prevencije i suprotstavljanja terorizmu- navodi se u saopštenju.

Fokus izlaganja ministra Nuhidžića na panelu o borbi protiv trgovine vatrenim oružjem bio je na zajedničkoj saradnji zemalja regiona u cilju adekvatnog suočavanja sa ovim problemom, snaženja   kapaciteta   u   pravcu   suzbijanja   nezakonite   proizvodnje,   nabavke,   posjedovanja, trgovine i krijumčarenja oružja, kao i svih drugih zloupotreba i negativnih pojava.

-Ministar je podsjetio  da je crnogorska policija učestvovala  u regionalnoj operaciji „Balkanski okidač“, koja je sprovedena u koordinaciji INTERPOL-a, i iskazao opredijeljenost da se ova operacija, čije će mete biti organizovane kriminalne grupe koje se u regionu Zapadnog Balkana bave nelegalnom trgovinom vatrenim oružjem, u narednom periodu nastavi. Razmatrajući   pitanje   daljeg   razvoja   i   sveobuhvatnog   pristupa   upravljanju   na   području unutrašnje   bezbjednosti,   ministar   Nuhodžić   je  kazao   da   se  unutrašnja   bezbjednost   jedne države u današnje vrijeme umnogome mjeri načinom i pristupom saradnji sa regionalnim i međunarodnim partnerima. Ova vrsta pristupa, kako je ocijenio, usredsrijeđena je na to da se pomogne   u   smanjenju  stope   kriminala,   ojača   upravljanje   policije   vođeno   obavještajnim radom, što je u skladu sa prioritetima Zapadnog Balkana, kao i prioritetima Crne Gore- ističe se u saopštenju.

Poručujući da je težište crnogorskih spoljnopolitičkih ciljeva upravo na stalnom jačanju i proširenju saradnje među državama Zapadnog Balkana, ministar je iskazao mišljenje da bi jedinstveni   regionalni   akcioni   plan,   uz   mobilizaciju   svih   regionalnih   i   međunarodnih organizacija i inicijativa, umnogome doprinio jačanju zajedništva i konkretizovanju aktivnosti od značaja za realizaciju zajedničkih ciljeva.

Ministarstvo   pravde   Crne   Gore   na   Forumu   predstavljao   je Nikola   Šaranović, generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravnu saradnju i evropske integracije. Govoreći natemu jačanja efikasnosti pravosuđa, Šaranović je kazao da je dosadašnja reforma pravosuđa rezultirala smanjenjem predmeta starijih od tri godine na oko 27.000, što je zanemarljiva cifra u odnosu na broj stanovnika i predmete u opticaju, kao i da je znatno skraćeno trajanje sudskih postupaka.

- Ipak, nećemo ostati na dosadašnjem stepenu uspješnosti kada je riječ ojačanju efkasnosti pravosuđa, budući itekako svjesni svih onih nedostataka prepoznatih u Izvještaju o Crnoj Gori- naglasio je Šaranović, dodajući da je formula uspjeha u ravnoteži između kvaliteta sudskih odluka i njihovog kvantiteta, te da jačanje efikasnosti pravosuđa nije imperativ evropskih integracija, već potreba naših građana.  

U okviru teme unaprjeđenja pravosudne saradnje u regionu, Šaranović je ukazao na činjenicuda je Crna Gora jedina država regiona koja organizuje sastanke ministarstava pravde na temu pravosudne saradnje i međunarodne pravne pomoći i pozvao kolege da odrede kontakt osobe za predmete međunarodne pravne pomoći sa zemljama Zapadnog Balkana, kao sljedeći korak ka jačanju međusobnog povjerenja u ovoj oblasti. Šaranović je najavio i skoru ratifikaciju Sporazuma o saradnji između Crne Gore i EUROJUST-a.

Portal Analitika