Društvo

Uručene nagrade najboljima na Euroskills takmičenju

Predstavnici Crne Gore Damjana Katnić i Bojan Pejović osvojili su zlato iz preduzetništva na Evropskom takmičenju u vještinama Euroskills održanom u Geteborgu, Švedska, od 1. do 3. decembra. Tim povodom njima je ministar prosvjete dr Damir Šehović uručio nagrade - tablet računare, a svim učesnicima pohvale.
Uručene nagrade najboljima na Euroskills takmičenju
Portal AnalitikaIzvor

Osim zlata u preduzetništvu, i ostali predstavnici Crne Gore imali su značajan broj osvojenih poena, a takmičili su se u pet disciplina: preduzetništvu, mobilnoj robotici, kuvarstvu, restoraterstvu i frizerskim uslugama.

“Kada na jednom od najvećih takmičenja, koje okuplja 480 takmičara iz 28 zemalja, zavrijedite zlato iz preduzetništva, onda to mora da izazove osjećaj ponosa. Zato sa ovog mjesta želim da iskažem iskrenu i duboku zahvalnost koleginici Katnić i kolegi Pejoviću, studentima našeg Ekonomskog fakulteta. Posebnu zahvalnost dugujemo i njihovom mentoru dr Bobanu Meloviću, koji im je bio velika podrška, ali i ostalim takmičarima koji su takođe ostvarili zapažene rezultate, te njihovom mentorima. Ministarstvo prosvjete je u prethodnom periodu uradilo dosta toga kada je riječ o unapređenju preduzetničkog znanja. Stoga ovu priliku moram iskoristiti i da podsjetim na nešto što će, između ostalog, biti ozbiljan posao Ministarstva i u narednom periodu, a to je uvezivanje oblasti obrazovanja i biznisa. Naše aktivnosti će dakle biti usmjerene na ispunjenje obaveze kreiranja sistema obrazovanja kao temeljnog sistema, koji je osnova ne samo za privredni već i ukupni društveni razvoj.”, istakao je Šehović na uručenju nagrada.

U ime učesnika takmičenja obratila se Damjana Katnić, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

''Euroskills mi je donio veliko iskustvo, brojna poznanstva i vjeru u sebe. Osvojivši ovakvo priznanje dokazali smo da mala Crna Gora može da se nosi sa svim evropskim zemljama. Želim da iskažem zahvalnost Ministarstvu prosvjete i ministru Damiru Šehoviću koji je uočio i valorizovao naš trud, ali i uspjehe cijelog tima Crne Gore i upriličio ovaj prijem. Posebnu zahvalnost dugujem prof. dr  Meloviću, koji je kolegi Pejoviću i meni bio mentor, ali i najveći kritičar, te podrška i oslonac u najvažnijim trenucima. Čitav tim Ekonomskog fakulteta takođe je stao iza nas i pomogao nam u višemjesečnim pripremama.'', kazala je Katnić.  

Pored takmičara, crnogorsku delegaciju na ovom takmičenju činili su i predstavnici organizatora - Centra za stručno obrazovanje. Mentor iz oblasti preduzetništva je bio dr Boban Melović, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Studenti Mašinskog fakulteta Milan Vlahović i Miloš Bubanja ostvarili su, takođe, značajan uspjeh u disciplini Mobilna robotika. Mentor iz ove oblasti bio je dr Janko Jovanović, profesor sa Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. U disciplinama kuvarstvo i restoraterstvo naši takmičari Boris Đurković i Marko Nuculović pokazali su zavidne rezultate, a njihovi mentori su bili Željko Knezović i Boris Šemsedinović iz Hotela „Regent“ iz Tivta, dok je mlada talentovana frizerka Zorana Vukčević, bila zapažena u pojedinim frizerskim kategorijama, a njena mentorka je bila Ana Keković iz Frizerske akademije “Zoran”.

Kao jedno od najvećih takmičenja koje za cilj ima da unaprijedi kvalitet i status vještina u različitim profesijama takmičenje Euroskills su pratili visoki zvaničnici i predstavnici najvećih svjetskih kompanija, a prisutno je bilo oko 75 hiljada posjetilaca.

Portal Analitika