Abiznis

Održana prezentacija rezultata prve faze Studije izvodljivosti za prioritetne obilaznice

Ministarstvo sabraćaja i pomorstva dobilo je grant sredstva uz iznosu od 500.000 eura od Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Instrument EU za podršku Zapadnom Balkanu) za realizaciju tehničke pomoći za razvoj projekta zaobilaznica na crnogorskom primorju.
Održana prezentacija rezultata prve faze Studije izvodljivosti za prioritetne obilaznice
Portal AnalitikaIzvor

Njemačka razvojna banka (KfW) je vodeća finansijska institucija, koja je podržala Crnu Goru na ovom projektu, još u fazi apliciranja.

Podsjećamo da je Prostornim planom Crne Gore i Strategijom razvoja saobraćaja iz 2008. godine predviđena izgradnja brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, kao longitudinalnog koridora koji povezuje Crnu Goru sa Hrvatskom, BiH i Albanijom. Brza saobraćajnica duž crnogorskog primorja, kao primorska varijanta jadransko - jonskog koridora uvrštena je u Glavnu saobraćajnu mrežu Crne Gore u okviru Berlinskog procesa i Agende povezivanja. Na trasi brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja postoji urađen glavni projekat prelaza preko bokokotorskog zaliva (most Verige, 2004), kompletan idejni projekat obilaznice oko Tivta (2011) i idejni projekat obilaznice oko Bara (2015), dok za ostatak trase postoji nivo generalnog projekta, koji je uradio IGH 2008. godine. Trasa brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, čija ukupna dužina iznosi 108 km, obuhvata obilaznice oko Herceg Novog, Tivta, Budve i Bara, i ključni objekat na trasi je most “Verige”.

U prostorijama Ministarstva saobraćaja i pomorstva, danas je održana prezentacija rezultata prve faze Studije izvodljivosti u okviru koje su analizirane tri obilaznice oko primorskih gradova, Herceg Novi, Budva i Bar, na trasi brze saobracajnice. Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Delegacije evropske unije u Crnoj Gori, njemačke razvojne banke (KfW), a rezultate je prezentivala konsultantska kuća, odnosno konzorcijum WYG International (White Young Green), u saradnji sa CesCOWI i Systema Greece.

Studija izvodljivosti je podijeljena u dvije faze, jer je u prvoj fazi trebalo odrediti koja obilaznica je prioritetna u odnosu na tehnicke, ekonomske i kriterijume vezane za zastitu zivotne sredine i socijalni aspekt. Kao rezultat prve faze za prioritetnu obilaznicu izabrana je obilaznica Budve. Sa stanovišta inženjerskih radova, teren je veoma zahtjevan i težak, urađena je iscrpna analiza i drugih elemenata, a procjene su da će u budućem periodu Budva imati najveću stopu rasta saobraćaja. 

Nakon završetka ove faze projekta, Crnoj Gori biti omogućeno da u narednoj rundi aplicira za grant sredstva za izradu idejnog projekta i elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za odobranu prioritetnu dionicu.

Prezentaciji je prisustvovao i ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, koji je kazao da smo zainteresovani za prelazak na drugu fazu izrade Studije, sa još konkretnijim detaljima, imajući u vidu da je Budva posebno problematična u ljetnjim mjesecima kada, u jeku turističke sezone, postaje usko grlo. Ministar je izrazio nadu da će evropske institucije i banke prepoznati značaj ove saobraćajnice i dati svoj doprinos u cilju pronalaženja sredstava za realizaciju ovog važnog projekta.

 
Portal Analitika