Društvo

U Vojsci Crne Gore zaposleno 10 žena oficirki i 17 podoficirki

U Vojsci Crne Gore, ukupno je zaposleno 10 žena oficirki i 17 podoficirki, pokazuje zvanična Vladina Informacija o realizaciji Partnerskih ciljeva u 2016. godini
U Vojsci Crne Gore zaposleno 10 žena oficirki i 17 podoficirki
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo odbrane (MO) je donijelo Strategiju upravljanja ljudskim resursima i  u Vojsci Crne Gore, gdje su kao strateški ciljevi određeni povećana zastupljenost žena u Vojsci, na komandnim dužnostima i u misijama i Kontinuirano sprovođenje nacionalnih politika rodne ravnopravnosti, Rezolucije SBUN 1325 i drugih primjenljivih i prihvaćenih regulativa.

“U MO zaposleno je 44,17% žena, u Vojsci  8,92% žena, od toga su 10 žena oficirke, 17 žena podoficirke, 37 žena vojnikinja po ugovoru a 98 žena su civilna lica. Na nivou sistema odbrane ima 12,50% žena”, navodi se u dokumentu.  Pema prošlogodišnjim podacima, Vojska Crne Gore broji oko 1850 vojnika.

Trenutno se na inostranim vojnim akademijama obrazuje osam kadetkinja u SAD, Italiji, Grčkoj i Makedoniji. Kroz Instrukciju za obuku vojske, kao posebna nastavna tema, sprovodi se edukacija svih pripadnika/ca  o rodnoj ravnopravnosti i R 1325 SBUN, kao i pripadnika/ca VCG koji idu u međunarodne misije i koji pohađaju osnovne oficirske i podoficirske kurseve. Od početka ove godine, 120 ljudi je prošlo obuke za učesnike međunarodnih misija i jedinice vojske.

Crna Gora je nedavno dobila prvog brigadnog generala-Rajka Pešića.

U julu ove godine Crna Gora je dobila Nacrt ciljeva sposobnosti (Blue book) na osnovu kojih ćemo dijeliti sa saveznicima sposobnosti i kapacitete i razvijati sistem odbrane u okviru kolektivnog sistema odbrane. Ovaj paket je namijenjen članicama NATO.

Portal Analitika