Društvo

ĐUROVIĆ: Čisto more prioritet Instituta

Zdrava životna sredina i čisto more prioritet je Instituta za biologiju mora, i obaveza da budućim generacijama ostavimo u nasljeđe još zdraviju i ljepšu Crnu Goru. Da bi to postigli neophodna je još jača i efikasnija međuinstitucionalna saradnja, ulaganje u obrazovanje mladih kadrova, bolje povezivanje sa regionalnim partnerima, kazao je direktor Instituta, Mirko Đurović.
ĐUROVIĆ: Čisto more prioritet Instituta
Portal AnalitikaIzvor

On je povodom 55 godina od osnivanja te Instituta kazao da je to jedina naučno-istraživačka ustanova u zemlji koja se bavi zaštitom i izučavanjem Jadranskog mora.

„Trenutno su u Institutu za biologiju mora zaposlena 34 radnika, od čega 12 doktora nauka i 6 studenata doktorskih studija, čije uspješne odbrane doktorata očekujemo uskoro uz popunjavanje nedostajućih pozicija u svim Laboratorijama Instituta. Međunarodna saradnja i prepoznatljivost Instituta je postignuta na nekoliko nivoa. Multidisciplinarnost istraživanja morskog ekosistema učinila je da smo u 2016. i imali 32 naučno-istraživačka, bilateralna i stručna projekta“, kazao je Đurović.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu rekonstruisan je veliki dio Instituta za biologiju mora.

„Zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, kroz IPA program pomoći sektoru ribarstva u Crnoj Gori, rekonstruisana je kompletna krovna konstrukcija, prvi sprat, renovirane su Laboratorije, od čega izdvajamo kompletno opremljenu mikrobiološku laboratoriju. Kroz isti grant nabavljeno je novo istraživačko plovilo u dužini od 12 metara- NEMIRNA II, kao osnovno sredstvo rada u Institutu. Javno Preduzeće za upravljanje morskim dobrom je uložilo značajna sredstva u rekonstrukciju obale Instituta“, rekao je Đurović.

Prema njegovim riječima, pred Institutom su godine velikih izazova.

„Crna Gora teži da postane punopravna članica Evropske Unije, što samo po sebi nosi veliku čast ali i obavezu u ispunjavanju svih mjerila i standarda koji se njeguju u zajednici evropskih naroda. Institut za biologiju mora i njegovi zaposleni predano su radili prethodnih godina na ispunjenju mjerila za otvaranje pregovaračkog poglavlja 13, dok nas iste obaveze u narednom periodu očekuju za poglavlje 27“, naveo je Đurović.

Razvoj turizma, pomorskog saobraćaja, ribarstva i svih drugih sektora koji su direktno ili indirektno vezani za naše more, imaju, kaže on, manje ili veće negativne posledice po morski ekosistem Jadranskog mora.

„Pod pritiskom klimatskih promjena, nekontrolisanog ispuštanja balastnih voda, odlaganjem otpada u more, detektovano je prisustvo većeg broja invazivnih vrsta riba, rakova, školjki i drugih organizama. Zbog svega ovoga zaštita i održivo koriščenje morskog ekosistema postaje sve kompleksnije i zahtijeva sve veće materijalne i ljudske resurse“.

Đurović je kazao da je u godinama koje slijede Institut spreman da odgovori na sve buduće izazove, nastavi da širi međunarodnu prepoznatljivost kako Instituta tako i Univerziteta Crne Gore, još više ojača naučnu misao u Crnoj Gori i da svojim stručnim znanjem doprinese održivom koriščenju Jadranskog mora za dobro budućih generacija.

Portal Analitika