Politika

BRAJOVIĆ: Razgovaraćemo sa opozicijom, bojkot remeti stabilnost

Crnoj Gori ne trebaju dalje i nove podjele i zato smo posvećeni putu u EU i NATO - poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović nakon sastanka sa ambasadorima država članica Evropske unije i dodao da je to prirodni nastavak težnje za suštinskom nezavisnošću Crne Gore. On je kazao da opozicioni bojkot parlamenta remeti stabilnost, te da su planirani razgovori sa opozicijom i da za to imaju podršku evropskih institucija.
BRAJOVIĆ: Razgovaraćemo sa opozicijom, bojkot remeti stabilnost
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da su "spremili korake za opoziciju", ali nije htio da otkrije više detalja.

“Sve se treba preduzeti da bi se dijalog odvijao u parlamentu. Imamo formalne ponude za opoziciju, a imaćemo i neformalne razgovore sa njima. Naredni izbori su 2020-e godine, nikada ne znate šta će se desiti u tom periodu, a svakome je, a naročito vlasti stalo do toga da se čitav postupak završi oko događaja koji su se desili 16-og oktobra", rekao je Brajović.

Borba za Crnu Goru kao ravnopravnog člana evroatlantske porodice mora biti još intenzivnija, kazao je on.

 "To nisu samo puke obaveze na papiru niti samo politički ciljevi, to su suštinske promjene”, rekao je Brajović tokom sastanka sa ambasadorima.

Brajović je uvjeren da imamo jasnu viziju kako ići dalje; kako da stvorimo više radnih mjesta, kako da budemo privredno jači, solidarniji sa jačom perspektivom za mlade. “Potrebno je da se rezultati razvoja mnogo pravednije dijele”, dodao je on.

Brajović poručuje da je parlamentarna većina u punom legimitetu preuzela odgovornost.

“Bojkot opozicije u određenoj mjeri remeti stabilnost. Pozvao sam ih da se vrate jer bojkot nije donio nikad ništa dobro, niti bilo kakva taktika. Parlament u punom sastavu najbolje radi, kako bi čuli sve stavove za i protiv. Na svakoj sjednici ću ih pozvati, a do tada će Parlament regularno raditi”, naglasio je Brajović i kazao da će učiniti sve  što može “da se ne ponove nemile scene u Parlamentu”. Radićemo na unaprjeđenju cijelog parlamentarnog rada, istakao je Brajović.

Neki pomaci u parlamentu se, smatra Brajović, već vide.

“Formirani su poslanički klubovi. Gotovo 95 posto poslanika je formiralo poslanički klub, samo još nisu do današnjeg dana poslanici Socijalističke narodne partije i URE”, kazao je Brajović. Nakon sastanka, ambasador Slovačke Roman Hloben kaže da su imali dugu debate, otvorenu, iskrenu i konkretnu. “Politički dijalog je jedini način rješavanja svih pitanja. Jedino tako možemo da prevaziđemo sve problem”, poručio je Hlobenj.

I. D.

 

Portal Analitika