Abiznis

PENZIONERI KAP-A: Vlada da realizuje zakon

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) traže da Vlada realizuje zakon kojim se omogućava isplata njihovih otpremnina, navodi se u zahtjevu koji su uputili premijeru Dušku Markoviću.
PENZIONERI KAP-A: Vlada da realizuje zakon
Portal AnalitikaIzvor

“Zatečeni smo i šokirani saopštenjem predstavnika izvršne vlasti od ponedjeljka, jer je došlo neposredno nakon imenovanja Vlade i svježe zakletve da ćete poštovati državu, Ustav, zakon i vladavinu prava. Poštujte vaše zakletve, realizujte naše zakone i isplatite naše otpremnine”, poručili su penzioneri KAP-a u dopisu Markoviću i njegovim saradnicima, piše Pobjeda.

 Sa sastanka od ponedjeljka upućen je poziv poslanicima, posebno predlagačima zakona o isplati otpremnine radnicima KAP-a, da se vrate u Skupštinu i što hitnije stave na dnevni red izmjene tog zakona.

Vlada smatra da je zakon nesprovodiv, jer je, iako se poziva na socijalni program KAP-a, u koliziji s njim, s ozirom na to da ne predviđa isplatu otpremnina penzionerima.

Iz Vlade su ranije saopštili i da je zakon diskriminatorski, jer iste uslove ne daje i ostalim radnicima čija su privatizovana preduzeća završila u stečaju.

U dopisu dostavljenom Markoviću, koji je u četvrtak ispred Vlade pročitao predstavnik penzionera Nikola Raković, navodi se da penzioneri KAP-a nijesu očekivali da će nova Vlada nastaviti u duhu stare "koristeći iste izgovore koji se graniče sa nevjerovatnim i nemogućim".

“Vlada ima namjeru da zakon vrati u Skupštinu, kako bi iznudila njegovu promjenu po njihovim podnijetim uslovima i na osnovu netačnih navoda i zakonskih utemeljenja, vršeći na taj način pritisak nad Skupštinom i poslanicima i kršeći vladavinu prava”, kazali su predstavnici penzionera, koji tvrde da je zakon kristalno jasan i oslanja se na socijalni program iz 2009.

 Sporni zakon je usvojen u julu prošle godine kao lex specialis, a potrebno je obezbijediti 5,4 miliona eura za 414 penzionera KAP-a.

Portal Analitika