Abiznis

Nikšić: Danas počinje novogodišnji sajam lokalnih proizvoda

Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda, na kojem će, uz oko 120 domaćih proizvođača iz Crne Gore prvi put učestvovati i izlagači iz Srbije, Bosne i Hercegovine (BIH), Hrvatske, Makedonije i Albanije, počeće danas u nikšićkom Sportskom centru.
Nikšić: Danas počinje novogodišnji sajam lokalnih proizvoda
Portal AnalitikaIzvor

Tokom trodnevne manifestacije biće organizovani okrugli stolovi i održani brojni programi.

Radi se o jedinom sajmu te vrste u regionu, koji organizuje Opština Nikšić, uz podršku Inovaciono – preduzetničkog centra Tehnopolis, Ministarstva poljoprivrede ruralnog razvoja i stalne Radne grupe za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope.

Iz Opštine Nikšić su kazali da je sve spremno za svojevrsni privredno-turistički hepening izložbeno-prodajnog karaktera, na kojem će ponuda poljoprivrednih proizvoda, suvenira i raznih rukotvorina biti izložena na više od 150 štandova.

Oni su dodali da je ovogodišnji, treći sajam dobio regionalni karakter, kao i da će učesnici iz regiona imati i predstavnike kulturno-umjetničkog stvaralaštva, što će sajmu dati novu dimenziju.

Na sajmu će učestvovati i Institut Konfučije sa Univerziteta Crne Gore, koji će predstaviti kinesku kuhinju i običaje.

Učešće na sajmu biće besplatno za izlagače i posjetioce, a za sve njih pripremljen je cjelodnevni kulturno-zabavni program u kojem će učestvovati tamburaški orkestar iz Pljevalja, Taslidža, kao i etno duo iz Slavonije, koji čine gajde i frula.

Za najmlađe posjetioce obezbijeđeni su animatori i Djeda Mraz koji će dijeliti prigodne pokone.

Sajam će i ove godine biti humanitarnog karaktera pa će izlagači odvojiti dio proizvoda koji će se podijeliti za oko 15 porodica koje su u teškom socijalnom položaju.

Predstavnici Tehnopolisa saopštili su da će biti održan okrugli sto na kojem će učestvovati značajna imena u oblasti poljoprivrede i bezbjednosti hrane iz Crne Gore i regiona, a razgovaraće se o tradicionalnim proizvodima i njihovoj zaštiti.

Biće, kako je najavljeno, pokrenuta i inicijativa za zaštitu tradicionalnih proizvoda i formiranje slow food zajednice u Crnoj Gori.

Na sajmu je učešće potvrdilo oko 120 domaćih izlagača, što je znatno veće nego prethodnih godina, ne računajući proizvođače iz regiona.

Iz Sportskog centra su naveli da je ta manifestacija značajna, jer se na efikasan način u kratkom periodu omogućava ostvarenje značajnih komercijalnih efekata.

Oni su dodali da se popularizacijom sajma daje se prilika i ostalima za organizaciju novogodišnjih i proljećnih vašara, a razmišlja se i o tome da se u narednom periodu omogući proizvođačima da na stalnoj postavci štandova izlažu svoje proizvode i rukotvorine.

Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda prva dva dana biće otvoren od deset do 18 sati, dok će posljednjeg zatvaranje uslijediti dva sata ranije. 

Portal Analitika