Protokol

Marković - Ji: Ostvaren napredak na polju vladavine prava

Crna Gora je dobar primjer kako mala država, sa ograničenim resursima, može kvalitetno da sprovede reforme i uspije čak i u teškim uslovima, ocijenio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Hojta Brajana Jia na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.
Marković - Ji: Ostvaren napredak na polju vladavine prava
Portal AnalitikaIzvor

Obje strane su se saglasile da je ostvaren napredak na polju vladavine prava i jačanja institucija koje su spremne i sposobne da zaštite državu i njene građane. Ji je kazao da je neophodno nastaviti napore za unaprjedjenje u ovoj oblasti i da će to imati punu podršku SAD. 

Govoreći o unutrašnjim političkim prilikama, predsjednik Marković je istakao da je cilj Vlade jačanje društvene kohezije i u tom kontekstu naglasio značaj aktivnog učešća opozicije u političkom životu. Ponovio je spremnost na konstruktivan dijalog o svim temama u Skupštini Crne Gore.

Ji je iskazao podršku da se rješenje za taj problem nadje kroz dijalog i ustanovljene demokratske institucije.

Vezano za pitanje evroatlantskih integracija, predsjednik Marković je istakao da će Crna Gora na proljeće naredne godine, kada očekujemo punopravno članstvo u Alijansi, biti spremna da preuzme obaveze koje to nosi sa sobom, uključujući i budžetska izdavajanja za odbranu.

Informišući sagovornika o procesu ratifikacije Protokola o pristupanju od strane država članica NATO, predsjednik je izrazio očekivanje da američki Senat ratifikuje Protokol u januaru naredne godine.

Portal Analitika