Politika

Đukanović: Odnosi Crne Gore i Srbije nikad bolji

Odnosi Crne Gore i Srbije nikad nijesu bili bolji, ocijenio je lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović. On je to kazao u intervjuu beogradskom "Kuriru", komentarišući konstatciju lista da je dvadesetak državljana Srbije osumnjičeno za pokušaj terorističkog napada na dan nedavnih izbora u Crnoj Gori i što, kako se priča, crnogorska mafija likvidira po ulicama Beograda.
Đukanović: Odnosi Crne Gore i Srbije nikad bolji
Portal AnalitikaIzvor

"Odnosi Srbije i Crne Gore nikad nijesu bili bolji u novijoj političkoj istoriji. Zaista mislim da ljudima koji vode dvije države pripadaju zasluge za to što smo prevazišli krizu koja je bila manje-više očekivana u momentu održavanja referenduma o nezavisnosti u Crnoj Gori", rekao je Đukanović, a prenosi Beta.

"Problema ima, ne može niko sporiti da kriminala ima i u jednoj i u drugoj državi, kriminal ne funkcioniše na nacionalnoj osnovi nego funkcioniše preko granica", dodao je Đukanović.

S druge strane, slučaj koji je pratio izbore u Crnoj Gori je "zaista pokazao da ne samo da država Srbija nije stajala iza toga, nego je kasnije svojim postupcima jako pomogla da zaokružimo sliku", rekao je doskorašnji crnogorski premijerpremijer.

Đukanović je kazao da ostaje u politici, ali na drugačijoj poziciji i dodao da smatra da ima i iskustva i inspiracije da pomogne.

Dodao je da Crna Gora radi, s jedne strane, na što bržem dostizanju evropskih i evroatlantskih ciljeva, a s druge strane veoma pažljivo pokušava da očuva odnose s prijateljima, posebno odnose s viševjekovnom tradicijom.

Đukanović je, kao veoma loše, ocijenio to što ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića još nije u potpunosti razjašnjeno. Po riječima lidera DPS, državu "ne bi smjelo da zadovolji to što je neki Zvezdan", kao neposredni izvršilac, danas u zatvoru.

"To ne bi smjelo da zadovolji državu. Država bi morala da odgovori ko stoji iza toga i s kojim motivima. Sve dotle dok ne dobijemo taj odgovor, suočavaćemo se sa ponovljenim problemima", rekao je Đukanović.

On je naveo da "definitivno smatra" da nije dobra okolnost ni za Srbiju ni za Crmi Goru što taj slučaj nije rasvijetljen do kraja.

“To nije slučaj ubistva nekog građanina… ovdje je riječ o premijeru, a mislim da je riječ i o tome da se željela kazniti jedna politika koju je on u ime Srbije nagovještavao i personifikovao. Ako Srbija sebi ne da odgovora na to pitanje, nažalost, može se suočavati s ponovljenim problemima. Crna Gora se sada suočava s takvim problemima”, naveo je on.

Portal Analitika