Politika

Belgija ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO

Parlament Belgije upravo je ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO. Za je glasao 101 poslanik, 2 protiv i 15 uzdržanih.
Belgija ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Tokom dana predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović razgovarao je sa Zigfridom Brakeom, predsjednikom Donjeg doma Parlamenta Belgije. Predsjednici Brajović i Brake su razgovarali o značaju evroatlanskih integracija Crne Gore i podršci država članica na tom putu. 

''Crna Gora  i Belgija imaju odličnu bilateralnu saradnju, to je država koja snažno i otvoreno podržava evroatlanske integracije naše zemlje. Podsjećam da je Crna Gora dobila status kandidata Evropske Unije tokom belgijskog predsjedavanja 2010. godine. Kada je o NATO integraciji riječ, zahvalio sam gospodinu Brakeu na intenzivnim aktivnostima parlamenta Belgije u sprovođenju procedure u plenumu i nadležnom odboru, kako bi proces ratifikacije danas bio stavljen na glasanje'', rekao je Brajović

Zigfrid Brake, predsjednik Donjeg doma Parlamenta Belgije između ostalog je rekao da Crna Gora predstavlja važnu kariku u sistemu bezbijednosti NATO-a. 

s2

''Mi imamo zajednički  interes, dijelimo zajedničke vrijednosti, prijatelji smo i potreban nam je određeni lanac sigurnosti u ovom svijetu koji prolazi kroz velike promjene.Ovo je samo odskočna daska za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju'', naglasio je predsjednik  Brake.

Predsjedniku Brakeu je uručen zvanični poziv da prvi put posjeti Crnu Goru i bude gost našeg parlamenta, moguće veću prvom kvartalu predstojeće godine.
 
Predsjednik crnogorskog parlamenta sreo se danas i sa Davidom Gercom, predsjednikomParlamentarne grupe prijateljstva Belgije i Crne Gore. David Gerc je rekao da bez obzira na političke razlike, belgijski poslanici vladajuće većine i opozicije neometano sarađuju.

''Nije dobro da opozicija ne bude u parlamentu dok se vode diskuskije jer je ona i izabrana da radi svoj posao.Važno je imati opoziciju u parlamentu, jedino tako se može čuti u čemu se ne slaže sa većinom'', istakao je Gerc.

 

Portal Analitika