Društvo

FZO: Visinu zarada za vrijeme gripa određuje poslodavac

Fond za zdravstveno osiguranje je reagovao na NVU "Ljekari" o zaradama zaposlenih oboljelih od virusa gripa. Saopštenje prenosimo integralno.
FZO: Visinu zarada za vrijeme gripa određuje poslodavac
Portal AnalitikaIzvor

„Zakonom o zdravstvenom osiguranju koji je stupio na snagu 31.januara 2016. godine propisano je da se naknada zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad određuje najmanje u visini 70% od osnova za naknadu zarade.

Visinu naknade zarade koju obezbjeđuje poslodavac utvrđuje se u skladu sa kolektivnim ugovorom kod poslodavca i može biti utvređena u većem iznosu. Fond refundira poslodavcu naknadu zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad počev od 61. dana privremene spriječenosti za rad i u visini od najmanje 70% od osnova za naknadu.

Zakon je takođe propisao da se naknada zarade obezbjeđuje u visini 100% od osnova za naknadu zarade uslijed povrede na radu, profesonalne bolesti, održavanje trudnoće, dobrovoljnog davanja krvi, tkiva i organa, kao i kod liječenja malignih bolesti, hemofilije, cistične fibroze, epilepsije, multiple skleroze, mišićne distrofije, cerebralne paralize, paraplegije i kvadriplegije, sistemskih autoimunih bolesti, hronične bubrežne insuficijencije (dijaliza), HIV i karantinskih bolesti i psihoze.

Shodno navedenim zakonskim odredbama, nesumnjivo je da grip ne spada u bolesti po osnovu kojih se obezbjeđuje naknada zarade u visini 100% od osnova za naknadu zarade.

Shodno Zakonu stanovništva od zaraznih bolesti, pod karantinskim bolestima podrazumijevaju se zarazne bolesti čiji se uzročnici prenose vazduhom i kontaktom i koje imaju visoku stopu smrtnosti, odnosno koje predstavljaju veliku opasnost po zdravlje stanovništva Crne Gore, zbog čega se u slučaju njihove pojave ili sumnje na njihovu pojavu primjenjuju mjere karantina i striktne izolacije (kuga, hemoragične groznice, osim hemoragične groznice sa bubrežnim sindromom, kao i druge zarazne bolesti koje utvrdi Ministarstvo).

Zakonom o zdravstvenom osiguranju koji je bio u primjeni do 31.januara 2016. godine bilo je propisano da se zaposlenom obezbjeđuje naknada zarade u visini 100% od osnova za naknadu zarade u slučajevima: povrede na radu, profesionalne bolesti, izolovanje zbog kliconoštva, zbog davanja krvi, tkiva i organa, za vrijeme održavanja trudnoće, za slijepa i hendikepirana lica.

Obzirom na ovakvu zakonsku formulaciju, veliki broj osiguranika je ostvarivao pravo na naknadu zarade u visini od 100% od osnova za naknadu, za vrijeme oboljevanja od gripe ili druge zarazne bolesti jer su ljekari koristili uzrok “izolovanje zbog kliconoštva” koji je omogućavao procenat naknade zarade od 100%”, zaključili su.

Portal Analitika