Društvo

Broj oboljelih od gripa porastao na 294, evo kako da se zaštitite

Broj registrovanih osoba sa simptomima nalik gripu protekle sedmice je porastao na 294, saopšteno je Portalu Analitika, iz Instituta za javno zdravlje. Doktorica Jelena Šćekić objašnjava da se grip prenosi kontaktom sa oboljelom osobom.
Broj oboljelih od gripa porastao na 294, evo kako da se zaštitite
Portal AnalitikaIzvor

“Grip se prenosi direktnim kontaktom, dodirivanjem predmeta, koje je dodirivala oboljela osoba, u prostoru, boravak u prostoriji, gdje boravi osoba, oboljela od gripa. Jako je važno što češće prati ruke, jesti što više vitamina, voća i povrća, pojačati imunitet”, kaže Šćekić, za Portal Analitiku.

15571346-1647330948897338-655390736-n

Kada se grip dobije, najbitnije je odmarati.

“Osoba mora grip liječiti u kućnim uslovima i mirovati dva tri dana, uz čajeve i njegu. Ukoliko grip i dalje traje, potrebno je obratiti se izabranom ljekaru”, objašnjava Šćekić.

Grip je akutna bolest sa kratkom inkubacijom i izraženim simptomima. Kada virus zarazi čoveka, nakon dan-dva se javljaju prvi simptomi kao što su povišena temperatura, glavobolja, suv kašalj, zapušen nos, groznica, bol u mišićima i zglobovima, gubitak apetita i opšta slabost tijela. Pojava produktivnog kašlja (iskašljavanje) je obično znak uznapredovale respiratorne infekcije, a najteže komplikacije se manifestuju teškom opstrukcijom disajnih puteva ili upalom pluća. Od gripa je u svijetu umrlo više ljudi nego u svim dosadašnjim ratovima.

I.D.

Portal Analitika