Društvo

MSS: TV Vijesti prekršila Kodeks novinara

Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju, u postupku povodom žalbe Minstarstva poljoprivrede, nije mogla da utvrdi razloge za neobjavljivanje dostavljenog reagovanja od strane PR službe Ministarstva na TV Vijesti. Kako ističu, reagovanje objašnjava i daje nove informacije o tome kako se naplaćuje porez na dodatnu vrijednost prilikom prodaje drvnih sortimenata, te smatraju da je trebalo omogućiti svakoj strani da njen stav bude objavljen i da je, neobjavljivanjem ispravke i odgovora, TV Vijesti prekršila načelo III Kodeksa novinara.
MSS: TV Vijesti prekršila Kodeks novinara
Portal AnalitikaIzvor

Iz Medijskog Savjeta za samoregulaciju su saopštili da su dobili žalbu od PR službe Minstarstva poljoprivrede zbog neobjavljivanja njihovog reagovanja na TV Vijesti, a povodom informacije emitovane 30. septembra u informativnim emisijama te televizijske kuće.

– TV Vijesti je dana 30.09.2016. u informativnim emisijama u 18.30h i 22h emitovala prilog u kome je prenijela navode predstavnika opozicije u Vladi izbornog povjerenja u Upravi za šume Branisalava Veljković: “da je država Crna Gora oštećena za porez na dodatu vrijednost zbog potpisanih ugovora o prodaji drvnih sortimenata –navodi se u saopštenju.

PR služba Ministarstva poljoprivrede je 1. oktobra uputila TV Vijesti reagovanje tim povodom.

– U reagovanju su demantovane tvrdnje gospodina Veljkovića sa obrazloženjem da je Aukcija za prodaju drvnih sortimenata obavljena shodno Zakonu o šumama i Uredbi o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, a na osnovu početne cijene koju je utvrdila Vlada Crne Gore. Po dobijanju ponuda od strane podnosilaca prijava za aukcijsku prodaju donijeta su rješenja o plaćanju ugovorenih naknada – ističe se u reagovanju.

Kako se dodaje, shodno zakonu, PDV je sastavni dio prodajne cijene, odnosno sva lica koja plate prodajnu cijenu, automatski plaćaju i PDV.

– Prodajna cijena plaća se avansno, prije otpreme drvnih sortimenata. Zbog građana podsjećamo i da je Državna revizorska institucija, koja je poslednjih godina izvršila dvije revizije poslovanja u oblasti koncesija i korišćenja šuma, konstatovala da u dijelu obračuna PDV nije bilo propusta – piše na kraju reagovanja.

Uredništvo TV Vijesti ipak nije objavilo reagovanje PR službe Ministarstva poljoprivrede, te se PR služba obratila žalbom Medijskom savjetu za samoregulaciju.

– Komisija za žalbe je proslijedila dobijenu žalbu uredništvu TV Vijesti, ali ni poslije više dana nijesmo dobili nikakav odgovor. Razmatrajući ovaj predmet Komisija za žalbe je napravila uvid i u sporni prilog koji je emitovan na TV Vijesti, kao i u tekst poslatog reagovanja – navode u MSS-u.

Komisija je zaključila da je neobjavljivanjem ispravke i odgovora PR službe Ministarstva poljoprivrede na TV Vijesti ovaj medij prekršio načelo III Kodeksa novinara, u kom se navodi da svi mediji moraju poštovati i osigurati primjenu prava na ispravku i prava na odgovor u skladu sa zakonom, uz pravovremeno objavljivanje ispravke i/ili izvinjenja, kako bi se izbjeglo pokretanje sudskog postupka, te da u slučaju kada su neke osobe ili organizacije uvjerene da izvještaj medija sadrži netačne informacije ili neutemeljene kritike na njihov račun, one mogu, od medija koji je objavio takav izvještaj, da zahtijevaju mogućnost odgovora i ispravke netačnih navoda.

Portal Analitika