Svijet

NBC: Putin lično umiješan u hakerske napade, osveta Hilari

Zvaničnici američke obavještajne agencije vjeruju da je ruski predsjednik Vladimir Putin lično bio umiješan u hakerske napade tokom izborne kampanje u SAD, piše NBC.
NBC: Putin lično umiješan u hakerske napade, osveta Hilari
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode, cilj je bio da se osveti Hilari Klinton.

Putin je navodno lično dao instrukcije kako da se filtriraju i koriste poruke ukradene demokratama u tim napadima, prenosi NBC, pozivajući se na dva istaknuta zvaničnika koja, kako se navodi, imaju pristup tim podacima.

Ti zvaničnici su istakli da "u velikoj mjeri vjeruju tim procjenama", navodi NBC, a prenosi AFP. 

NBC prenosi da se vjeruje da Putin nikada nije oprostio Klinton što je 2011, kada je bila državni sekretar, javno dovodila u pitanje regularnost parlamentarnih izbora u Rusiji, a optužio je i za podsticanje uličnih protesta. 

Prema američkim zvaničnicima obavještajne službe, Putin je poslije to radio i iz drugog razloga, želeći da pokaže svijetu da je politika SAD korumpirana i da bi "izazvao podjelu među vodećim saveznicima SAD, stvarajući utisak da više ne mogu da se oslone na Ameriku kao vjerodostojnog svjetskog lidera". 

Grupa elektora koji sljedeće nedjelje treba da ratifikuju rezultate predsjedničkih izbora u SAD, zatražila je prije dva dana kompletan izvještaj o optužbama da je Rusija intervenisala kako bi pomogla Donaldu Trampu da pobijedi u predsjedničkoj trci. 

Tanjug

Portal Analitika