Zanimljivosti

Pečat prodat za 21 milion eura

Kineski carski pečat iz epohe Ćjanlun (1736-1798) prodat je jednom kineskom kolekcionaru za 21 milion eura, što je dvadeset puta više od procijenjene početne cijene na aukciji u Parizu, potvrđeno je u aukcijskoj kući „Druo“.
Pečat prodat za 21 milion eura
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vrijednost pečata je bila procijenjena na između 800.000 i milion eura. Napravljen je od bež i crvenog steatita, jednog od najdragocjenijih materijala za pečate u to vrijeme, iz jugoistočne provincije Fudžijan.

U aukcijskoj sali i preko telefona više ljudi se nadmetalo za kupovinu ovog pečata ukrašenog stilizovanim zmajevima, simbolom carske vlasti.

Prema ocjeni stručnjaka sa aukcije, car Ćjanlun poznat je po tome što je imao veliki broj carskih pečata, kao i po njihovoj izuzetnoj izradi. Navodi se da je imao više od 1.800 pečata, od kojih je oko 700 nestalo, a oko 1.000 je sačuvano u muzeju Zabranjenog grada u Pekingu.

Pečat je krajem 19. vijeka kupio mladi francuski kolekcionar, ljekar koji je radio u mornarici i koji je više puta boravio u Kini. Predmet je od tada ostao u istoj porodici.

rts.rs

Portal Analitika