Društvo

XIII Crnogorska konferencija o kontroli pušenja

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) organizuje Trinaestu Crnogorsku konferenciju o kontroli pušenja pod nazivom „Mladi i duvan”.
XIII Crnogorska konferencija o kontroli pušenja
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Učesnici Trinaeste Crnogorske konferencije o kontroli pušenja, koju će otvoriti šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović” u Podgorici u petak 16. decembra 2016.godine sa početkom u 14 sati su sociolog kulture, slobodnog vremena i umjetnosti prof. dr Ratko Božović koji će govoriti o Pušenju iz perspektive kontrakulturnog ponašanja i antropološkinja prof. dr Lidija Vujačić sa temom Društveni kontekst nikotina - od stila života do zavisnosti.

Nakon njih svoja predavanja će održati pedagoškinja prof. dr Tatjana Novović na temu „Mladi i pušenje - pretpostavke, uslovi, prevencija”, psihijatrica dr Aleksandra Ražnatović, mr sci: „Mladi i duvan - psihijatrijski aspekti” i psihološkinja Radmila Stupar Đurišić: „Niska frustraciona tolerancija kao uzrok konzumiranja duvanskih proizvoda”.

Napominjemo da je Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda stupio na snagu prije dvanaest godina, tj 10.avgusta 2004.godine, dok su juna 2011. i decembra 2015. godine usvojene njegove Izmjene i dopune. Koliko je dobar ili loš, da li je koristio ili nije prethodnih godina, saznaćemo tokom predviđenih izlaganja eminentnih stručnjaka.

Podsjećamo da CDPR organizuje Nacionalne Konferencije o kontroli pušenja još od 2002.godine, kada je održana Prva u Igalu na temu socio - epidemioloških, medicinskih i pravnih aspekata pušenja, kao i druga 2003.godine takođe u Igalu, na temu kontrole pušenja u najširem smislu riječi, sa koje je prvi put upućena inicijativa CDPR-a za donošenje Zakona o kontroli pušenja.

Treća Konferencija u CNP-u u Podgorici 2004.godine imala je za temu „Pušenje i siromaštvo”, dok je četvrta održana u Ulcinju naredne godine i bila je posvećena problemu „Duvan i zdravstveni radnici”. Tema pete Konferencije koja je održana u Podgorici 2008.godine bila je „Ekonomski efekti pušenja” u svijetlu povećanja cijena duvanskih proizvoda, dok je na šestoj Crnogorskoj Konferenciji o kontroli pušenja održanoj jula 2009.godine u Podgorici, bilo govora o problemu „Pušenje i vatrena stihija” u smislu izazivanja požara od nekontrolisanog bacanja opušaka od cigareta i velike ljudske i materijalne štete prouzrokovane na taj način.

Pod nazivom „Rodna ravnopravnost i pušenje sa posebnim akcentom na žene”, takođe u Podgorici 2010.godine održana je i sedma Konferencija, kao i Osma jula 2011.godine na temu „Uticaj duvana na ljudski organizam”. Deveta Konferencija u saradnji sa Fakultetom za sport iz Nikšića, koja je održana 2012.godine u Podgorici, imala je za temu „Pušenje i sport”, a Deseta održana 2013.godine u Podgorici bila je posvećena temi „Zabranimo reklamiranje, sponzorstvo i promociju duvana”.

Jedanaesta Crnogorska konferencija o kontroli pušenja pod nazivom „Deset godina Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda” održana je prošle godine, tradicionalno već u Podgorici, a njen sam naziv kaže da je povod bio ravno deset godina Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji je stupio na snagu dalekog 10.avgusta 2004.godine. Dvanaesta Crnogorska konferencija o kontroli pušenja pod nazivom „Reci ne pušenju, reci DA ŽIVOTU!” održana je prošle godine, takođe u Podgorici.

Portal Analitika